Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek: Zwarte Piet door de ogen van kinderen

De Universiteit Leiden gaat onderzoeken hoe kinderen precies tegen Zwarte Piet aankijken.
De onderzoekers gaan bij zo'n tweehonderd gezinnen langs om aan de hand van spelletjes erachter te komen hoe kinderen van 5 tot 7 jaar oud tegen Zwarte Piet aankijken.
De onderzoekers gaan bij zo'n tweehonderd gezinnen langs om aan de hand van spelletjes erachter te komen hoe kinderen van 5 tot 7 jaar oud tegen Zwarte Piet aankijken. - Foto: iStock

Wat vinden kinderen eigenlijk van Zwarte Piet? Leggen zij verbanden tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur? Of zien ze Zwarte Piet meer als een fantasiefiguur? Vrijwel iedereen heeft een mening over Zwarte Piet, maar wat vinden kinderen er zelf eigenlijk van? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het Centrum voor Gezinsstudies van de Universiteit Leiden het onderzoek ‘Zwarte Piet door de ogen van kinderen’ gestart.

Weet je al wat voor Zwarte Pieten er met Sinterklaas in jouw kinderopvang komen? Reageer hier >>

Onderzoeksassistent Sofie Janssen gaat de komende tijd bij zo’n tweehonderd gezinnen langs om aan de hand van spelletjes erachter te komen hoe kinderen van 5 tot 7 jaar oud tegen Zwarte Piet aankijken.

Angst voor bedreigingen

Omroep West wilde een tv-reportage maken over het onderwerp, maar daar wilden de onderzoekers niet aan meewerken uit angst voor bedreigingen. Wetenschappers van de universiteit die eerder onderzoek hebben gedaan naar Zwarte Piet, hebben ‘hele nare bedreigingen’ ontvangen.

De onderzoekers kunnen nog wat deelnemers voor het onderzoek gebruiken. Klik hier voor deelname.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.