Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: kinderopvang geen bron van besmetting corona

De kinderopvang levert nauwelijks een bijdrage aan de verspreiding van het coronavirus. Dat melden Franse onderzoekers in het vermaarde medische vakblad The Lancet. ‘De kinderen in ons onderzoek liepen het coronavirus waarschijnlijk thuis op, en niet op het kinderdagverblijf.’
© Rawpixel / Getty Images / iStock

De wetenschappers onderzochten ruim driehonderd kinderen van tussen vijf maanden en vier jaar oud die tijdens de eerste lockdown naar de noodopvang waren geweest in Parijs, aldus de Volkskrant.

Van hen hadden er 14 antistoffen tegen het virus in hun bloed, ofwel 3,7 procent. Dat was de helft van het toenmalige Parijse gemiddelde. En dat terwijl de ouders van veel kinderen in de zorg werken en zodoende meer dan gemiddeld waren blootgesteld aan het coronavirus.

Sporen van infectie

Van de pm’ers op de groepen had 6,8 procent sporen van infectie in het bloed. Dat cijfer was bijna gelijk aan dat van een controlegroep van Parijzenaren die op kantoor werkten. Ook vonden de wetenschappers geen aanwijzing dat de kinderen de leiders of elkaar hadden besmet.

‘De kinderen in ons onderzoek liepen het coronavirus waarschijnlijk thuis op, en niet op het kinderdagverblijf,’ aldus hoofdonderzoeker Camille Aupiais.

Het complete onderzoek lees je hier.

Kinderen verspreiden de Britse variant van het coronavirus mogelijk iets vaker dan het gewone coronavirus. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek door GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC, na een uitbraak van de Britse variant op een basisschool in Lansingerland. Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.