Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik kinderopvang in Nederland genuanceerd

Marianne Velsink
‘Nederland is geen kampioen kinderopvang, maar kampioen combineren’, nuanceert Gjalt Jellesma van belangenvereniging BOinK recente CBS-cijfers.
Nuance gebruik kinderopvang.jpg
‘Hier gaan kinderen ongeveer twee dagen per week naar de opvang

Nederlandse kinderen zouden het vaakst worden opgevangen (formeel en informeel) in Europa. Dat geldt voor 77 procent van alle kinderen tot drie jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. 45 procent van deze groep kinderen gaat naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. De opvang door gastouders valt in dit onderzoek onder de noemer ‘overige opvang’ en is dus niet meegerekend.

Fulltime werken

Media deden al snel alsof het gebruik van kinderopvang onder Nederlandse kinderen groot is, maar dat is vertekend, zegt Jellesma in de Telegraaf (inlog) ‘Hier gaan kinderen minder dan twee dagen per week naar de opvang, in het buitenland is dat vaak fulltime.’ Hij vindt dat Nederland daarom eerder kampioen combineren is: werk, kinderen en vrije tijd. Ook vindt hij het appels met peren vergelijken omdat moeders in landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden een heel jaar ouderschapsverlof krijgen en in Nederland maar zestien weken.

Kinderopvang voor baby’s

In hetzelfde Telegraaf-artikel bespreken twee wetenschappers, hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink en hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolina de Weerth, de voor- en nadelen van kinderopvang. De Weerth vindt kinderopvang voor kinderen onder de één jaar geen optimale zorg. ‘Als ze veel verschillende gezichten zien of geluiden horen – zoals op een crèche – schiet het stresshormoon in het lichaam omhoog. Wat de consequenties precies zijn, moet nog blijken.’ Zij zou graag zien dat  Nederlandse ouders een jaar vrij krijgen om voor hun kind te zorgen.

Voordelen kinderopvang

Fukkink ziet geen risico’s van opvang in het eerste jaar, al benadrukt hij wel het belang van vaste verzorgers. ‘Maar dat betekent niet dat de opvang verboden terrein is. Je moet het gewoon anders inrichten: meer structuur en meer medewerkers op kleinere groepen. Verder benadrukt hij in het Telegraaf-artikel vooral de positieve gevolgen van kinderopvang: Ze zijn mondiger, maken langere zinnen en hebben een grotere woordenschat, blijkt uit onderzoek. Ook de schrijf-en rekenvaardigheid groeit sneller.

Met welke cijfers en feiten over het gebruik van kinderopvang kwam het CBS eerder deze week naar buiten? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.