Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nog steeds te hoge leges gastouders

Leges

Gastouders

Registreren

6 REACTIES

 1. @ Astrid, ik ben erg benieuwd hoe het afloopt. In Amsterdam vragen ze 230,- euro, wat ik persoonlijk al een heel hoog bedrag vind. Dit geldt ook voor iedere wijziging. Het is echt absurd dat iedere gemeente dit zelf mag bepalen en dat kwaliteit leveren zo veel kost tegenwoordig.

 2. Lees alle reacties
 3. Wij hebben net een rechtzaak achter de rug voor de leges die gemeenten heffen.
  Gemeenten kunnen niet aantoonbaar maken dat dit de kosten zijn die ze maken.
  Ik krijg over 6 weken de uitslag en hoop het te winnen en dit vonnis te kunnen gebruiken voor leges in anderen gemeenten.

 4. Dit jaar werd Gastouderbureau Kidsmatch voor het eerst geconfronteerd met de lege kosten van 465 Euro die de gemeente Haarlem sinds 01-2012 heft voor de inschrijving van gastouders in het LRKP. Als gastouderbureau gevestigd in de naastegelegen gemeente (Santpoort-Noord, Velsen) waar geen lege kosten in rekening gebracht worden, zijn deze (hoge) kosten een doorn in het oog. Toen bleek dat voor een adreswijziging eveneens legekosten in rekening gebracht worden was de maat vol. In conclaaf met de gemeente Haarlem zonder resultaat. Wordt afgeschoven op wettelijke eisen dat een verhuizing een nieuwe aanvraag betreft, dus mogen er lege kosten in rekening gebracht worden (het betreft hier ook nog eens opvang bij de VO, waarbij de VO verhuisd is!). Contact gezocht met de branchevereniging kinderopvang. Zeer correct geholpen en bevestigd in de willekeur van hoogte van lege kosten en dat het al langere tijd een speerpunt is in het contact met de VNG. Echter tot op heden helaas nog zonder resultaat. Als laatste redmiddel contact opgenomen met het Haarlems Dagblad of zij er aandacht in de pers aan willen besteden. Met als resultaat dit artikel. Ik hoop dat er nog meer gastouderbureaus actie zullen ondernemen om dit aan de kaak te stellen. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar het geeft een voldaan gevoel toch iets gedaan te hebben en je stem te laten horen. Maar bovenal erkend te worden.

 5. Dit jaar werd Gastouderbureau Kidsmatch voor het eerst geconfronteerd met de lege kosten van 465 Euro die de gemeente Haarlem sinds 01-2012 heft voor de inschrijving van gastouders in het LRKP. Als gastouderbureau gevestigd in de naastegelegen gemeente (Santpoort-Noord, Velsen) waar geen lege kosten in rekening gebracht worden, zijn deze (hoge) kosten een doorn in het oog. Toen bleek dat voor een adreswijziging eveneens legekosten in rekening gebracht worden was de maat vol. In conclaaf met de gemeente Haarlem zonder resultaat. Wordt afgeschoven op wettelijke eisen dat een verhuizing een nieuwe aanvraag betreft, dus mogen er lege kosten in rekening gebracht worden (het betreft hier ook nog eens opvang bij de VO, waarbij de VO verhuisd is!). Contact gezocht met de branchevereniging kinderopvang. Zeer correct geholpen en bevestigd in de willekeur van hoogte van lege kosten en dat het al langere tijd een speerpunt is in het contact met de VNG. Echter tot op heden helaas nog zonder resultaat. Als laatste redmiddel contact opgenomen met het Haarlems Dagblad of zij er aandacht in de pers aan willen besteden. Met als resultaat dit artikel. Ik hoop dat er nog meer gastouderbureaus actie zullen ondernemen om dit aan de kaak te stellen. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar het geeft een voldaan gevoel toch iets gedaan te hebben en je stem te laten horen. Maar bovenal erkend te worden.

 6. Goed om te lezen dat er in andere gemeenten ook critici wonen. Hoge leges werkt idd zwartwerken in de hand en de gastouderopvang krijgt een negatieve naam. Maar in Leusden kunnen ze het nog beter. Daar mag je E 1006,00 betalen om je als gastouder te laten registreren in het Landelijk Register. Omliggende gemeenten (waaronder Woudenberg) hebben op aandringen van de minister hun leges van bijna 500,00 euro terug gedraaid naar 100,00 euro. Nu denk ik, waarom kan dat in Leusden dan niet??? Ik heb officieel bezwaar gemaakt, maar dat is met een veeg van de tafel geveegd.
  Vele anderen hebben er ook al op gereageerd, en vanuit mijn gastouderbureau blijf ik me hard maken voor goede gastouderopvang in onze mooie plaats en voor lagere leges. Hopelijk gaat de gemeente hier iets mee doen!
  Met vriendelijke groeten,
  Agnes van de Kamp (gastouderbureau Lepelaar te Leusden)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.