Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Nieuwe vereniging? Liever de krachten bundelen’

Marianne Velsink
Onvrede over de invoering van de Wet IKK in de kinderopvang heeft geleid tot een nieuw initiatief: de oprichting van het Nationaal Platform Kinderopvang (NPK). Kinderopvangondernemer en blogger Marion Duisterhof kondigt dit aan in haar blog. Is dit handig in tijden van een grote kwaliteitsverandering in de sector?
Foto: Fotolia

‘Ik heb goed nieuws voor u. Ik kan u alvast laten weten dat er achter de schermen druk gewerkt wordt aan een vereniging genaamd NPK (Nationaal Platform Kinderopvang) voor de echte ondernemer in de kinderopvang. Een organisatie met echte ondernemers in het bestuur.’ In een nieuwe blog op deze website kondigt Duisterhof, eigenaresse van Kinderopvang Snoopy en bso Woodstock in Apeldoorn, een nieuw platform voor de kinderopvang aan. Duisterhof maakt zich al langer druk over de wet IKK en de in haar ogen onhaalbare eisen die er aan – met name kleine – kinderopvangorganisaties gesteld worden.

Samen

Bij de Brancheorganisatie vinden ze dit initiatief onverstandig. ‘We willen de uitdagingen die er zijn met IKK niet bagatelliseren. Die ervaren wij en onze leden ook’, zegt Heidy Knol, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, ‘maar IKK is een feit. Laten we juist nu krachten bundelen en er samen alles aan doen om deze kwaliteitsmaatregelen goed te laten landen in de branche.’

Vier maatregelen

De Brancheorganisatie is volgens Knol vooral bezig met vier punten uit de Wet IKK waar de meeste ondernemers nu tegenaan lopen: Het vaste gezichten criterium, de drie-uursregeling, de nieuwe beroepskracht-kindratio en de inzet van de pedagogisch coach. ‘Wij werken achter de schermen hard om voor deze vier punten te strijden. Soms zit daar beweging in, soms ook niet. Maar in dat laatste geval staan we in den Haag samen sterker, dan versnipperd.’

Petitie

Duisterhof heeft in haar blogs kritiek op de Brancheorganisatie en het feit dat de BK een handtekening onder het IKK-akkoord heeft gezet. ‘Ik dacht dat een Branchevereniging er juist was om de ondernemer te ondersteunen.’ Zij startte na een bijeenkomst met kleine ondernemers een petitie tegen de Wet IKK. Het ministerie bleek deze handtekeningen niet in ontvangst te willen nemen. Ook de Branchevereniging distantieerde zich van de actie.

Kleine organisaties

Waar het nieuwe platform zich richt op de pijnpunten van IKK, wil Heidy Knol liever kijken naar wat er wel mogelijk is. Zij raakt geïnspireerd in wat leden van de Brancheorganisatie daarin laten zien, juist de kleine organisaties. ‘Twee derde van onze leden is klein. De implementatie van IKK is voor kleine organisaties pittig. Daarom organiseren we ook bijeenkomsten, horen we zorgen van ondernemers aan en zoeken we oplossingen om met de nieuwe regels om te gaan. Er zijn ook kleine organisaties die er al wél klaar voor zijn.’

Veerkracht

Knol zegt ontzettend veel vertrouwen te hebben in kinderopvangondernemers, groot, midden en klein. Zeker na de veerkracht die ondernemers na de crisis hebben getoond. ‘De sector is, tegen de klippen op, kwalitatief gegroeid en er sterker uitgekomen. Dat geeft me zo veel vertrouwen.’ Dat betekent niet dat ze achterover leunt. ‘Als we in gesprek zijn met Haagse politici merk ik dat er nog veel werk aan de winkel is. Daar proef ik wantrouwen. Als het om kinderopvang gaat, gaat het over thema’s als veiligheid en het voorkomen van een zedenmisdrijf. Laatste verzuchtte een ondernemer op één van onze bijeenkomsten: “wanneer gaan ze ons nou eens vertrouwen in den Haag?”. In die vraag zit een kern van waarheid.’

Meedenken

Blijkbaar is het niet voor alle kinderopvangondernemers zichtbaar welke inspanningen de bestaande brancheverengingen doen om IKK werkbaar te maken. Knol: ‘Aan Marion en andere ondernemers die vooral boosheid voelen, zou ik zeggen: kom eens bij ons langs. Ga in gesprek met andere (kleine) ondernemers die mee kunnen denken over IKK. Richt binnen de Brancheorganisatie een eigen platform op. Die ruimte is er. Samen bereiken we meer.’

Kwaliteitsvermindering

Maar die handreiking lijkt bij Duisterhof geen gehoor te vinden. Zij wil met NPK opkomen voor ‘de echte ondernemers in de kinderopvang’ en heeft haar plannen tot oprichting al ver uitgedacht. Een ding weet ze zeker. ‘Wij worden een vereniging die geen handtekening zet onder een wet die op sommige punten juist een kwaliteitsvermindering inhoudt of met een regelgeving die niet haalbaar is. Een platform die eerst berekeningen (laat) maken, voordat ze besluiten in te stemmen met een nieuwe bkr.’

4 REACTIES

 1. Ik kan het niet meer eens zijn met Mylan de Groot dan 100%! Wanneer sluit het Bestuur Branche Organisatie Kinderopvang en hun directeur Heidy Knol zich eens aan bij hun Communicatie Manager Speelman die al in december 2017 verzuchtte “als we dit geweten hadden, hadden we nooit onze handtekening onder de IKK gezet”.

  Ook het initiatief van Marion Duisterhof voor het oprichten van een Nationaal Platform Kinderopvang steun ik, en weer met de volle 100%! Het is toch ongehoord dat de BO in persoon van Knol reageert met “dit richt meer schade aan !”….. Weleens van overleg gehoord Heidy? Je kunt niet blijven stellen “toen was ik er nog niet”, “dat was het vorige bestuur”. Kom in actie, help, help nu eens niet de pluche-plakkers in loondienst van de grote ondernemers (het huidige Bestuur), maar help de meerderheid van kinderopvang aanbieders. En zij kunnen jou helpen, die ondernemers weten hoe het gaat in de dagelijkse omgang met kinderen: dat zijn de specialisten, die weten wat kwaliteit is! Mevr. Speelman: adviseer uw directeur eens wat en hoe PR en Communicatie is en gaat, laat het niet bij die éénmalige verzuchting. Of bent u destijds terug gefloten (zou mij niet verbazen)?

 2. Lees alle reacties
 3. Met veel interesse volg ik de blogs van kinderopvangtotaal.
  Duidelijk moet zijn dat het ongenoegen over de Brancheorganisatie Kinderopvang niet enkel gericht is op IKK, maar nu wel als voorbeeld voor het disfunctioneren van de Branche aangemerkt kan worden.
  Het (bijna blindelings) accorderen van de wet IKK, door het bestuur van de BO, laat zien hoe ver zij af staat van de ondernemers die uiteindelijk voor de uitvoering in de praktijk moeten zorgen.
  Zo is het niet uit te leggen hoe bijvoorbeeld het ‘2 vaste gezichten beleid’ aan kwaliteit toevoegt.
  Minder flexibele opvang voor ouders;
  Minder flexdagen voor medewerkers ;
  Baby’s zullen minder snel aangenomen worden.

  En dan de trend van verplichte opeenvolgende opleiding voor medewerkers. De branche heeft het al moeilijk op de arbeidsmarkt, we zouden de kinderopvang juist meer aantrekkelijk moeten maken. Medewerkers raken gefrustreerd door de toegenomen druk.

  Dan nog de vraag; wat heeft de BO gedaan met het ‘gelijkwaardige alternatief’?
  Men heeft 4 jaar de tijd gekregen om voorstellen in te dienen, daar is niets mee gedaan.

  Als voorzitter van het PAKK (Platform Amsterdamse Kleinschalige Kindercentra) zijn wij eind november in gesprek gegaan met de huidige directeur Heidy Knol van de Brancheorganisatie.
  (Ter info: Pakk-leden zijn over het algemeen ondernemers die bij de Branche organisatie onvoldoende gehoor vinden.)
  Wij hebben onze zorg en noodkreet toen duidelijk ter sprake gebracht en zelfs aangeboden om als klankbord voor ondernemers in de branche kinderopvang te fungeren.
  Dat IKK een feit is verwees zij naar het vorige bestuur dat handtekeningen onder het IKK heeft gezet. Mevrouw Knol herkende onze noodkreet over wet IKK in het geheel niet, wat wij opmerkelijk vonden. Het is al lang bekend dat de kleinere organisaties het zwaar zouden krijgen met IKK. Ook Buitenhek geeft dit in 2017 aan.
  Pas in september 2017 wordt er door de convenantpartijen een laatste klap gegeven op onderdelen van IKK die een enorm effect hebben op de uitvoering. De ingangsdatum van IKK op 1 januari 2018 werd hierbij niet bijgesteld. Dat ondernemers hierdoor veel druk ondervinden vond ze kortweg overdreven, daarbij stelde zij zelfs dat ondernemers de beleidsstukken al lang af zouden moeten hebben.
  Heeft mevrouw Knol zelf ooit beleid geschreven? Het is onzin om het beleid te (her)schrijven voordat besluitvorming vastgelegd is. Tot september jl. waren zwaarwegende onderdelen nog niet uitgewerkt.
  Enkele weken na het gesprek met mevr. Knol werd ook elders in het land actie ondernomen, aangaande dezelfde problematiek, in dit geval IKK als voorbeeld aanhoudend. Het artikel in Kinderopvangtotaal van Marion Duisterhof was een bevestiging dat de BO in ontkenning zit ofwel geen enkel idee heeft wat er voor ondernemers speelt.
  Mevrouw Knol schreef recent met trots over de bijeenkomst die zij voor kleinere organisaties georganiseerd zou hebben. Zij zouden daar de pijnpunten van de kleinere ondernemers aangehoord hebben. Op die bewuste geslaagde bijeenkomst mochten de ondernemers vooral zelf aan de slag om elkaar te steunen en tips te delen over hoe zij IKK tot uitvoering moeten brengen.
  De BO als luisterend oor en mogelijke redder van de problemen die voortkomen uit IKK dat notabene door de BO zelf is ondertekend?
  De oprichting van het Nationaal Platform Kinderopvang door ondernemers is niet meer dan een logisch gevolg. De BO wordt voornamelijk bestuurd door directeuren en managers in loondienst, dat is heel anders dan een bestuur met ondernemers.
  Ik kijk uit naar een BO dat aangestuurd wordt door ondernemers.

  Mylan de Groot
  Junior Service Amsterdam
  Voorzitter Pakk
  http://www.pakkindercentra.nl

 4. Misschien had de brancheorganisatie wat eerder moeten luisteren. Nu willen zij ineens samen, terwijl dat nu juist is wat wij gemist hebben in de tijd naar de totstandkoming van de IKK. Hoewel ik het vaak niet eens ben met Heer Gjaltema, vertegenwoordigt hij zijn achternaam een stuk beter.
  Er ligt een wet waar weinig mensen gelukkig van worden, ja ook veel ouders worden er niet gelukkig van en de kwaliteitsimpuls zie ik eerlijk gezegd nog steeds niet.

 5. De Branchevereniging zoekt samen met haar leden naar oplossingen, lees ik. Dat vind ik mosterd na de maaltijd. Eerst akkoord gaan met een wet en daarna de “goede wil” om het “op te lossen”. Daar is het nu een beetje te laat voor.
  Natuurlijk is de versnippering jammer, maar achterover leunen is niet de oplossing! Blijkbaar is het nodig. Het wordt tijd om juist de krachten te bundelen! Binnenkort meer over de organisatie die uw belangen echt gaat behartigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.