Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Koolmees over de conclusies LKK-rapport toekomst kinderopvang

Een recent LKK-rapport stelt vast dat er een brede consensus is voor een toegangsrecht voor alle kinderen van minimaal 2 dagen dagopvang en 8-10 uur bso. Minister Koolmees van SZW zet de uitkomsten op een rij in een brief aan de Tweede Kamer.
aantal-kinderopvangmedewerkers-neemt-toe-met-76-procent
bernardbodo / stock.adobe.com

Het LKK-rapport stelt dat het toegangsrecht de toegankelijkheid van de kinderopvang vergroot. Dit is een belangrijke voorwaarde voor eventuele hervormingen van het kinderopvangstelsel, aldus het rapport. Daarnaast moet er sprake zijn van transparante en eenvoudige financiering.

Het onderzoek stelt verder dat samenwerking in netwerken van verschillende typen organisaties uit de sectoren kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp en jeugdzorg, welzijn en kind- en jeugdwerk op lokaal – wijk, gemeente of regio – niveau een wenselijke weg om te bewandelen is. Daarbij zijn hybriditeit (profit en not-for-profit), complementariteit, inter-professionaliteit en gelijkwaardigheid van partners belangrijke voorwaarden voor het effectief functioneren van netwerken.

‘Brede overeenstemming’

Koolmees herhaalt deze conclusies in zijn brief aan de Tweede Kamer. Hij stelt dat er ‘onder de bevraagde deskundigen brede overeenstemming is voor een toegangsrecht van minstens twee dagen opvang per week voor alle kinderen om de toegankelijkheid te vergroten. Kinderopvang zou volgens de deskundigen gratis aangeboden moeten worden, of in ieder geval betaalbaar met lage kosten voor de ouders.’

De prijs van kinderopvang mag voor kinderen van maatschappelijke achterstandsgroepen geen belemmering zijn om deel te nemen, aldus Koolmees. ‘Kinderopvang wordt dan gezien als pedagogisch-educatieve ontwikkelingsfunctie in de context van het maatschappelijke belang van kansengelijkheid en inclusie.’

‘Uitgangspunt is dat een algemeen toegangsrecht de toegankelijkheid van kinderopvang voor alle kinderen zal verbeteren, al zal dat voor een belangrijk deel samenhangen met de financieringssystematiek,’ concludeert Koolmees.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.