Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitaal overzicht instrumenten zelfevaluatie

Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) heeft voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland die aan de slag willen met zelfevaluatie een handzaam digitaal overzicht opgesteld van aanbevolen instrumenten.
menukaartzelfevaluatieBKK.jpg
De menukaart neemt kinderopvangorganisaties werk uit handen bij het kiezen van een goed instrument. - Foto: BKK

Deze menukaart beschrijft drie soorten instrumenten; gericht op de ontwikkeling van het kind, op de omgeving en ervaringen van kinderen en op de randvoorwaarden. Het gaat om instrumenten voor zelfevaluatie en daarmee bedoelen we: evaluatie die door een kinderopvangorganisatie zelf gekozen is, dus in tegenstelling tot de verplichte inspectie. BKK hanteert een ruime definitie van zelfevaluatie, in de menukaart staan bijvoorbeeld ook kindvolgsystemen, omdat die ook een functie kunnen hebben bij het verbeteren van pedagogische kwaliteit.

Verminderen regeldruk

De menukaart neemt kinderopvangorganisaties werk uit handen bij het kiezen van een goed instrument. BKK heeft het overzicht onder meer opgesteld, omdat zij verwachten dat evaluatie van de geboden pedagogische kwaliteit in belang zal toenemen met de nieuwe wetgeving in zicht, waarbij de regeldruk zal moeten verminderen en er meer ruimte komt voor eigen keuzes.

Beoordelingscriteria

Om tot de menukaart te komen zijn honderden instrumenten beoordeeld, op basis van criteria als: biedt het handvatten voor kwaliteitsverbetering, wat zijn de kosten en is het eenvoudig in te zetten. De beoordelingscriteria zijn in overleg met het veld opgesteld. De menukaart is vanaf nu beschikbaar, maar zal nog verder ontwikkeld worden. In het najaar wordt een bijgewerkte versie op papier gepubliceerd.

Bekijk hier de menukaart.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.