
Deze menukaart beschrijft drie soorten instrumenten; gericht op de ontwikkeling van het kind, op de omgeving en ervaringen van kinderen en op de randvoorwaarden. Het gaat om instrumenten voor zelfevaluatie en daarmee bedoelen we: evaluatie die door een kinderopvangorganisatie zelf gekozen is, dus in tegenstelling tot de verplichte inspectie. BKK hanteert een ruime definitie van zelfevaluatie, in de menukaart staan bijvoorbeeld ook kindvolgsystemen, omdat die ook een functie kunnen hebben bij het verbeteren van pedagogische kwaliteit.
Verminderen regeldruk
De menukaart neemt kinderopvangorganisaties werk uit handen bij het kiezen van een goed instrument. BKK heeft het overzicht onder meer opgesteld, omdat zij verwachten dat evaluatie van de geboden pedagogische kwaliteit in belang zal toenemen met de nieuwe wetgeving in zicht, waarbij de regeldruk zal moeten verminderen en er meer ruimte komt voor eigen keuzes.
Beoordelingscriteria
Om tot de menukaart te komen zijn honderden instrumenten beoordeeld, op basis van criteria als: biedt het handvatten voor kwaliteitsverbetering, wat zijn de kosten en is het eenvoudig in te zetten. De beoordelingscriteria zijn in overleg met het veld opgesteld. De menukaart is vanaf nu beschikbaar, maar zal nog verder ontwikkeld worden. In het najaar wordt een bijgewerkte versie op papier gepubliceerd.