Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meeste vaders willen minder werken om te zorgen

Zeker 60 procent van de vaders met jonge kinderen wil liever meer tijd besteden aan de zorg voor hun kind wanneer praktische zaken en kosten geen rol zouden spelen.
Een eerdere peiling van Motivaction toont aan dat 58 procent van de mannen en vrouwen zorgtaken gelijk willen verdelen.
Een eerdere peiling van Motivaction toont aan dat 58 procent van de mannen en vrouwen zorgtaken gelijk willen verdelen. - Foto: Morguefile

Dat blijkt uit het onderzoek De verdeling van zorg voor kinderen dat Motivaction onder ouders van jonge kinderen uitvoerde in opdracht van vrouwennetwerk WOMEN Inc. Toch is de huidige zorgverdeling tussen mannen en vrouwen nog steeds scheef. Uit recente cijfers van CBS blijkt namelijk dat maar 5 tot 7 procent van de kersverse vaders daadwerkelijk minder gaat werken.

Zorgtaken gelijk verdelen

Een eerdere peiling van Motivaction (maart 2015) toont aan dat 58 procent van de mannen en vrouwen zorgtaken gelijk willen verdelen, maar 20 procent doet dit ook in werkelijkheid. Een belangrijke reden hiervoor is dat de man vaak een hoger salaris en de financiële verantwoordelijkheid heeft. Daar komt bij dat werkgevers, binnen de regels van het huidige vaderschapsverlof, mannen niet of nauwelijks toestaan om minder te gaan werken. Ook vinden veel vrouwen hun eigen inkomen niet opwegen tegen de kosten van kinderopvang, waardoor ze automatisch de zorg naar zich toe trekken.

Rekensommetje kinderopvang

Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc.: ‘Opmerkelijk is dat vrouwen de kosten van kinderopvang terugrekenen naar hun eigen salaris in plaats van naar het gezinsinkomen. Vrouwen moeten dat rekensommetje anders gaan maken en bewust zijn van de financiële consequenties van hun keuzes voor onbetaalde zorg op lange termijn.’ Vaderschapsverlof en kinderopvang kunnen de scheve verdeling van zorg en werk tussen vrouwen en mannen doorbreken. WOMEN Inc. wil dat vrouwen bewust kijken naar de verdeling van zorg en werk en naar de financiële consequenties van hun keuzes op lange termijn. ‘Wij willen dat vrouwen niet automatisch de onbetaalde zorg voor anderen op zich nemen’, aldus Jannet Vaessen. Zij doet daarom een dringende oproep: ‘Wij vragen de politiek om te investeren in een verruiming van het betaald vaderschapsverlof en kwalitatieve opvang van kinderen, zodat zowel vaders als kinderopvang als volwaardige zorgpartners worden gezien in de zorg voor onze kinderen’, aldus Vaessen.

Talkshow Kinderopvang

Op 22 juni organiseert WOMEN Inc. in samenwerking met Kinderopvang Humanitas een talkshow over de toekomst van kinderopvang. De talkshow is om 19.30 uur in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. De uitkomsten van het onderzoek De verdeling van zorg voor kinderen in NL worden gepresenteerd en ouders gaan in gesprek met professionals. Experts als Paul Leseman (hoogleraar pedagogiek), Janneke Plantenga (hoogleraar economie) en Ruben Fukkink (bijzonder hoogleraar pedagogiek) delen deze avond hun visie.

Nederland bungelt nog altijd onderaan als het gaat om ouderschaps- en vaderschapsverlof. Toch is er kans dat dit belangrijke agendapunt van de Europese agenda verdwijnt. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Ik kan me helemaal vinden in de conclusie dat bepaalde zaken nog steeds niet goed geregeld zijn om werk en prive goed met elkaar te kunnen combineren, wanneer je allebei wilt blijven werken. 
    Waar ik wel wat moeite mee heb is de redenering dat als je thuis blijft, je ‘ onbetaalde zorg’  verricht. Natuurlijk draag je zorgtaken, maar zou dat betaald moeten worden dan? 
    Ook zie ik nog andere oplossingen dan het verruimen van het vaderschapsverlof of het investeren in de kinderopvang om de zorg thuis beter op te kunnen vangen. Het verlof houdt tenslotte toch een keertje op, of dat nu wat langer zal gaan worden of niet. Op de langere termijn zal er niet zo veel wijzigen als je het verlof verruimd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.