Kinderopvang magazine nr. 4, 2024

    Foto: Huib Noordzij

    Wat weet jij over tos?| Dieren op de opvang| Serie: Bso bij een bijzondere school| Groeten uit…Zweden!| De pedagogische visie van Maria Montessori| Belinda en haar oud-opvangkind zijn nu collega’s| Tips om emoties te reguleren| Op bezoek bij YellowBellies| Voorleesverhaal Max & Lisa| Kinderen die je bijblijven| Kinderen met en zonder zorgvraag in één groep

    Redactioneel Labels en stoornissen

    Vijf tot tien procent van de kinderen heeft een taalontwikkelingsstoornis. Wist jij dit? Ik niet en ik schrok ervan. Want over taalontwikkelingsstoornissen (TOS) hoor je veel minder dan bijvoorbeeld over ADHD en autisme.

    Op bezoek bij YellowBellies in Montfoort

    De sportiviteit straalt van de locatie af; de bso waar we vandaag een kijkje nemen ligt namelijk tussen twee voetbalvelden in, op het terrein van een sportvereniging. ‘Het gaat bij ons vooral om ontdekkend buitenspelen en samen actief zijn', vertelt Daan van Boogaard. Hij wijst ons de weg op zijn locatie: YellowBellies Montfoort.

    Bij mij op de groep

    Wat houdt pm'ers zoal bezig en hoe ziet hun team eruit? Na haar BBL-traject kwam Danique van Beusekom terecht bij kinderopvang BLOS in Utrecht, onderdeel van Babilou Family Nederland. Nu belegeidt ze zelf een BBL'er.

    Column Jacqueline Butti Doe het niet!

    Ja, er is weer een andere invalkracht die je groep niet kent… Ja, de kinderen zien weer nieuwe gezichten…

    Meisje van een jaar of 3 knuffelt een shetland pony.

    Dieren in de opvang. ‘Ze zijn dol op sonic’

    Kindercentrum Le Garage uit Bergen op Zoom heeft Suus in de opvang: een Austalian Labradoodle. De kinderen van Thuishuis De Bernebeam in Kollumerzwaag knuffelen iedere dag met golden retriever Sonic. En de locaties van Kinderopvang ZON! huisvesten verschillende dieren, van klein tot groot. Anja, Hiltsje en Marieke vertellen waarom dieren in de opvang zo waardevol zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen. En wat er allemaal bij komt kijken om dieren op de opvang te houden.

    De pedagogische visie van Maria Montessori

    Een van de meest invloedrijke pedagogen was dr. Maria Montessori (1870 - 1952). Haar pedagogische visie heeft veel impact gehad op de manier waarop we naar de ontwikkeling van kinderen kijken.

    Groeten uit… zweden! Nederlandse collega’s over de grens

    Sinds de zomer van 2022 woont Lysanne samen met haar man en drie kinderen in het prachtige Zweden. Net als in Nederland werkt ze er in de kinderopvang. ‘Het is hier niet de bedoeling dat de ouders hun kinderen brengen als zijzelf vrij zijn.'

    Slangetjes, sondes en spelen

    Een kleine boerderij in hartje Leiden; een kinderopvang met vijf groepen. Sondes, slangetjes, mini-rollators en andere medische hulpmiddelen zijn hier de normaalste zaak van de wereld.

    Om de emoties van kinderen te reguleren

    Jonge kinderen kunnen compleet overweldigd raken door hun emoties. Soms vinden ze zelf oplossingen om ermee om te gaan, bijvoorbeeld door zich terug te trekken met hun knuffel of op hun duim te zuigen. Maar als ze overmand worden door boosheid, kunnen ze ook gaan slaan, schoppen of pakken ze dingen af van andere kinderen. Wij geven je 8 tips om kinderen te helpen hun emoties te reguleren.

    Column Steven Pont Spaghetti in je haar

    Het is niet altijd makkelijk om met jonge kinderen te werken. Dat is niet erg, maar wel waar. Menig ouder weet zich soms al geen raad met één of twee kinderen thuis. Dus wat dacht je van zestien…? En wat dacht je van begin van de ochtend tot eind van de middag? Je moet daarom ook wel een beetje uit bijzonder hout gesneden zijn, om niet onder te sneeuwen in al die drukte op het werk.

    Bso bij een bijzondere school. Het Grote Huis en Waldorf aan de Werf

    Stel: je werkt op een bso die gekoppeld is aan een school met een bijzondere visie, zoals een Montessori- of een Daltonschool. Neem je de visie van de school over? Of houd je vast aan jullie eigen pedagogische visie en werkwijze? In het derde deel van deze serie zoomen we in op de antroposofische visie van Rudolf Steiner. We gaan we op bezoek bij bso Het Grote Huis in Den Haag en bij basisschool Waldorf aan de Werf in Amsterdam

    Weet jij genoeg over tos?

    Eén van de kinderen in je groep lijkt echt nooit te luisteren naar je uitleg. Hij kan niet stilzitten en is snel afgeleid. Een ander kind maakt nauwelijks contact en is in zichzelf gekeerd. Je denkt bij dit soort gedrag soms haast automatisch aan ADHD of autisme. Maar heb je weleens aan een andere verklaring gedacht? Namelijk: een taalontwikkelingsstoornis?

    De pedagogische vraag van de maand

    Deze rubriek is gemaakt door het landelijk Expertisecentrum Kinderopvang. Wil je meer weten over pedagogiek in de kinderopvang? Ga dan naar www.expertisecentrumkinderopvang.nl Of check de podcast Hoe dan in de kinderopvang?

    ‘ Hij leeft in het moment’

    Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan?

    Jij & je werk. Belinda en haar oud-opvangkind Lynn zijn nu collega’s

    Belinda (50) zit al bijna 30 jaar in het kinderopvangvak. Lynn (28) zat als anderhalfjarige bij Belinda op de groep bij Humankind in Weert. Nu is ze er terug: als vestigingsmanager! We spraken Belinda en Lynn samen over de ontwikkelingen in de kinderopvang en natuurlijk over hun bijzondere samenwerking.

    Gespot

    Het is weer zover! Van 15 t/m 25 mei is de Annie M.G. Schmidtweek 2024.

    Babycocon van vilt

    In de nieuwste KinderopvangTotaal-podcast spreekt redacteur Carmen Felix met Carole Beljon. Carole besloot eerder dit jaar om minder te gaan werken in de kinderopvang en zich te focussen op het opzetten van haar viltbedrijf. Ze maakt vilten cocons, wand-panelen en andere producten - allemaal met de hand.

    Kinderboeken

    Alles is leuker met Hartje! Mevrouw Zwartjes heeft een nieuw hondje. Hartje is klein en pluizig, en vooral heel lief. De twee hebben de grootste pret met elkaar, maar Hartje groeit en groeit.

    Vraag aan de coach. ‘Ze trekken de labels van de speelgoedbakken’

    Mique van Gorp is ontwikkelingspsycholoog en pedagogisch coach. Daarnaast ondersteunt ze ouders met opvoedvraagstukken. In deze rubriek bespreekt ze een casus uit haar praktijk.

    Om voor te lezen. Max en Lisa – Znarkoloris

    ‘Zullen we weer soep maken?' Max heeft zijn koksmuts op zijn hoofd gezet en trekt een schortje aan. In zijn hand houdt hij een houten soeplepel vast. Hij lijkt weer echt een top-kok.

    Column Myrte van Gurp Shout it out!

    'Heb je zin om Happy Stones te maken?', vroeg ik mijn jongste zoon vanochtend. ‘Moeten we dan naar buiten?', vroeg hij. ‘Want ik wilde hier eigenlijk een pyjamadagje van maken.' ‘Nee hoor, we hoeven de deur niet uit. Gewoon samen lekker stenen schilderen. En die kunnen we dan later een keer buiten gaan verstoppen voor anderen.' Toen was hij meteen enthousiast.

    Kids Actief

    Leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen. Voor kids van heel jong tot ouder. Werk samen aan alle de vaardigheden die ze hierdoor ontwikkelen.

    Jongetje bij bso-organisatie Yellowbellies steekt duimen op op het plein.

    Nu online: Kinderopvang magazine nr. 4, 2024

    In dit magazine lees je alles over diverse vormen van kinderopvang. Hoe is de kinderopvang in Zweden geregeld? Dieren in de opvang: waarom kan dit zo waardevol zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen? En we gaan op bezoek bij een bso die gekoppeld is aan een school met een bijzondere visie. Dit en meer lees je in Kinderopvang magazine 4 van 2024 nu online!