Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lockdown: opvang 0-4 jaar blijft open, bso schakelt over op noodopvang

De kabinetsmaatregelen van 18 december hebben ook gevolgen voor de kinderopvangsector. De maatregelen verschillen voor de dagopvang, de gastouderopvang en de bso. De compensatieregeling wordt weer van kracht. Op 3 januari worden de maatregelen opnieuw tegen het licht gehouden.
corona
© pascalskwara / stock.adobe.com

De kinderdagopvang voor de 0 tot 4-jarigen blijft helemaal open. Ook de peuteropvang en VE-locaties blijven volgende week en na de kerstvakantie geopend. Ook de gastouderopvang blijft open, waarbij gevraagd wordt aan ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd om hun kinderen zo min mogelijk te brengen.

De buitenschoolse en bijbehorende voorschoolse opvang gaan dicht en schakelen dus over op noodopvang. Net als in vorige lockdowns mogen ouders een beroep doen op noodopvang als in elk geval een ouder een cruciaal beroep heeft. De lijst met cruciale beroepen wordt iets aangescherpt. De nieuwe lijst vind je hier.

Ruimhartige beoordeling

Ouders moeten om voor noodopvang in aanmerking te komen een contract hebben met een kinderopvangorganisatie en ze kunnen in principe alleen op contractdagen noodopvang aanvragen. De brancheorganisaties vragen om een ‘ruimhartige’ beoordeling van de aanvragen van zorgpersoneel en kwetsbare kinderen.

Het streven van het kabinet is om het onderwijs en de buitenschoolse opvang per 10 januari weer open te laten gaan. Op maandag 3 januari volgt een nieuw wegingsmoment en dan geeft het kabinet hierover duidelijkheid. De landelijke lockdown geldt in elk geval tot 14 januari.

Of de maatregelen gaan helpen is nog een kwestie van speculatie.  ‘Alles is erop gericht om de ziekenhuisbezetting niet te ver te laten oplopen’, zegt OMT-lid Bonten hierover in de Volkskrant. ‘Daarom willen we zoveel mogelijk contacten tegengaan, om de verspreiding van het virus te verminderen. Laten we hopen dat we in de tussentijd iedereen zo snel mogelijk geboosterd krijgen, en dat de boosters goed werken.’

Compensatieregeling van kracht

Het kabinet roept ouders opnieuw op om gedurende de sluiting de facturen voor de kinderopvang door te betalen. Daarmee behouden ouders een plek voor hun kinderen op de opvang, hoeft er niet worden ingegrepen in het lopende kinderopvangtoeslagsysteem, blijft de sector gefinancierd en kan noodopvang worden geboden aan ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen.

Alle ouders die gebruikmaken van kinderopvang en hun factuur tijdens de sluiting volledig door blijven betalen, ontvangen vanaf 21 december 2021 een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders die noodgedwongen gebruik moeten maken van de noodopvang.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.