Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Laat een peuter weer peuter zijn’

'Laat een peuter weer peuter zijn'

Onderzoeker

Registreren

7 REACTIES

 1. Jammer dat Sineke het zo benadert, de kinderen werken NIET met een educatief programma, zij spelen naar hartenlust met het aanbod op de groep. De leidster werkt vanuit een thema en bied en rijke speelomgeving aan. Daardoor is er meer samenhang en komen alle ontwikkelingsgebieden aan bod. Wanneer je een jaarprogramma zou afwerken met de gedachte dat peuters dat moeten leren of beheersen werk je niet meer vanuit de peuter. Maar gelukkig snappen de meeste leidsters wel dat de peuter en zijn spel het uitgangspunt zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het er helemaal mee eens dat leven in een volledige kennismaatschappij niet helemaal meer van deze tijd is.
  En de beste combinatie voor mij is vooral spelend leren. Het kind in zijn totaliteit waarderen met al z’n eigenaardigheden als klein mens. Dat is toch prachtig.

 4. Wat is er toch mis met het spelender wijs ontdekken van de wereld? Ik ben het er dan ook helemaal mee eens om kleintjes weer gewoon naar de kleuterschool te laten gaan waar spelen voorop staat en het ‘echte’ leren nog even mag wachten tot de hersentjes het ook echt in zich op kunnen nemen. Met juffies en meesters die zien wat de waarde van spelen is.

 5. Pedagogisch medewerkers en psz-leidsters plannen en grijpen doelbewust hun kansen gedurende de dag. Met of zonder educatief ( betekent overigens gewoon opvoeding!) programma. Peuters en kleuters ervaren alleen dat ze heerlijk mogen spelen en vreselijk leuke activiteiten doen. Volgens mij bijt het één het ander niet!

 6. Ik erger me aan alle berichtgeving die suggereert dat peuters niet meer mogen spelen als gevolg van de invoering van educatieve programma’s. Onzin! Spelen=leren voor peuters, of je nu wel of niet iets educatiefs aanbiedt. Het is de taak van de leidster om te zorgen dat het kind, in zijn beleving, lekker kan blijven spelen!

 7. Vele ‘deskundigen’ hebben wel een mening, soms lijnrecht tegenover die van een ander. Kinderen mogen straks niets meer maar moeten alleen nog: hun hele kinderleven leren en doen wat anderen voor hun bedacht hebben. met andere woorden: geexploiteerd worden.
  m.i. is dat voor heel de wereld goed, behalve voor het kind.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.