Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderopvang kan coronabanen goed gebruiken

Het kabinet is druk bezig met het stimuleren van coronabanen. Dit zijn tijdelijke banen voor werknemers in sectoren die zijn getroffen door de crisis, zoals het toerisme en de horeca. Deze mensen kunnen worden ingezet ter versterking van cruciale sectoren zoals de kinderopvang.
© Mirko / stock.adobe.com

De kinderopvang kan deze extra handen goed gebruiken, want uit een recent onderzoek blijkt dat de werkdruk door uitval van pm’ers is toegenomen. In de dagopvang ervaart 45 procent van de organisaties een tekort aan pedagogisch medewerkers, in de buitenschoolse opvang (bso) is dat zelfs 52 procent.

Uitval van personeel heeft in een aantal gevallen al geleid tot sluiting van groepen of locaties, aldus een Kamerbrief van het kabinet. Tijdelijke krachten kunnen worden benut om pedagogisch medewerkers te ondersteunen om zo de werkdruk te verlichten. ‘Dit voorkomt dat zij overbelast en oververmoeid raken, met extra ziekteverzuim als gevolg.’

Vervoer van kinderen

De coronabanen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor ondersteuning als groepshulp en bij het vervoer van kinderen van en naar de opvang. Het gaat dan nadrukkelijk om tijdelijke inzet buiten de reguliere bezetting om, aldus de brief. ‘In de kinderopvang wordt met jonge kinderen gewerkt en dat betekent dat zorgvuldigheid geboden is. Ook tijdelijke krachten moeten aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Om die reden zijn we met de sector in gesprek om te zien wat we op korte termijn onder welke voorwaarden voor de sector kunnen betekenen, waarbij ook de financiering wordt betrokken. De kinderopvangsector heeft namelijk geen directe financieringsrelatie met de overheid.’

Werknemers uitlenen

De coronabanen betekenen een tijdelijke impuls voor de werkgelegenheid, aldus het kabinet. ‘Dit biedt kansen voor mensen die nu door de crisis zonder werk zetten. Het kabinet kijkt breed naar mensen die tijdelijk geen werk hebben of niet aan het werk zijn. Ook is synergie denkbaar wanneer bedrijven waar het werk tijdelijk is stilgevallen, en die in de NOW zitten, hun werknemers tijdelijk uitlenen aan organisatie waar de druk nu juist hoog is. Hiervan bestaan ook nu al in de praktijk goede voorbeelden.’

 

2 REACTIES

  1. Omg, hier zijn weer mensen aan het woord die niet snappen hoe het ándere deel van de overheid de kinderopvang heeft gereguleerd. Hadden we in April ook toen er een amdere coronacoordinator aangesteld werd, die stond met haar oren te klapperen toen ze hoorde aan welke regels we moeten voldoen.
    Dit gaat ook weer in schoonheid sterven. VOG van tevoren op de juiste aspecten, gekoppeld.en dus niet flexibel inzetbaar. Het zou mooi zijn als däär iets aan gedaan werd, in het algemeen.

  2. Lees alle reacties
  3. Wij hopen op tijdelijk extra handen in de opvang wat we goed kunnen gebruiken. Ik vraag me dan wel af aan welke kwaliteitseisen er dan voldaan moeten worden. Dit zijn er namelijk nogal wat in de kinderopvang.( bijv. register kinderopvang, certificering,ehbo enz.)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.