Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamp verduidelijkt aanpak binnenklimaat

Marianne Velsink
Kamp verduidelijkt aanpak binnenklimaat

Minister Kamp heeft Kamervragen over de aanpak van het slechte binnenklimaat in de kinderopvang beantwoord en daarmee meer uitgelegd hoe de ‘Nationale aanpak milieu en gezondheid 2008-2012’ in de kinderopvansector vorm krijgt.

Slechte ventilatie
Onlangs bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat het slecht gesteld is met het binnenklimaat in kindercentra. Ventilatiesystemen ontbreken, verkeren niet in goede staat of worden onjuist bediend. De kwaliteit van de lucht laat te wensen over, vooral de ventilatie in slaapruimten is onvoldoende. De luchtverversing voldoet in 12 procent van de slaapruimten niet aan de eisen voor de bestaande bouw.

Vijf profelocaties
Binnenkort start een proef met vijf pilotlocaties in de kinderopvang die gaan werken aan het verbeteren van het binnenklimaat. De vijf organisaties zijn volgens de minister representatief voor 90 procent van de kinderopvang. De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft een mantelcontract afgesloten zodat kinderopvangorganisaties voor hetzelfde tarief en bij dezelfde organisatie een CO2-meter kunnen aanschaffen. De ventilatieprestatiekeuring die nu bij woningen wordt uitgevoerd, wordt uitgebreid naar scholen en kinderopvanglocaties.

Bewustwording
Het project zal in totaal vijf jaar duren waarbij de eerste twee jaar de nadruk wordt gelegd op bewustwording, verbeteren van ventilatiegedrag en het nemen van eenvoudige maatregelen. Iedere organisatie krijgt een ‘fris en veilig kaart’ die in alle gebouwen moet gaan hangen. Na twee jaar vindt de eerste evaluatie plaats. Voor ingrijpende bouwkundige maatregelen wordt een termijn van maximaal vijf jaar gehanteerd. Het ministerie van Sociale Zaken werkt in de aanpak samen met het departement van Infrastructuur en Milieu, Onderwijs en Volksgezondheid. Namens de kinderopvang participeren de Brancheorganisatie Kinderopvang, BOinK, Abvakabo en GGD Nederland.

Lees ook: 06-09-2011 Luchtkwaliteit kinderdagverblijven onvoldoende >>

Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Wij werken met CO2 gestuurde systemen van de firma Itho. Topkwaliteit. In de zomer koele ruimtes zonder airco gebruik! In de winter aanzienlijk minder stookkosten. Goed binnenklimaat (geen droge of vochtige lucht) . Tevens gezond binnenklimaat voornamelijk merkbaar tijdens bijvoorbeeld wanneer er vlekjes ziektes heersen (continue verversing , waardoor bacteriën snel verdwijnen) gevolg: nimmer compleet halve groepen afwezig door bepaald virus o.i.d. En groot voordeel voor de werkgever: zeer laag ziekteverzuim!!!!!!!!!! Dus alleen daarom al zeer interessant! Tevens zeer makkelijk in onderhoud zonder dat men dit zelf hoeft te doen! Systemen regelen zichzelf automatisch! Kortom top!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.