Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamp investeert 20 miljoen in kwaliteit kinderopvang

Kwaliteitsagenda

Minister Kamp van Sociale Zaken komt met de Kwaliteitsagenda Kinderopvang naar buiten die in samenwerking met branchepartijen is ingevuld. Kamp trekt tot 2015 20 miljoen euro uit om de kwaliteit en transparantie van de kinderopvangbranche te verbeteren. In 2012 ligt de nadruk op het versterken van de interactievaardigheden en taalbeheersing in de PW-opleiding. In 2013 en 2014 wordt in dezelfde vaardigheden geïnvesteerd, maar dan van zittende pedagogisch medewerkers. Ook is er aandacht voor het meten van kwaliteit door kinderopvangondernemers en het transparant maken hiervan voor ouders.

Adviesrecht oudercommissie vierogenprincipe
Het meerjarenplan van Kamp is verdeeld in acht categorieën. Eén daarvan is de inzetbaarheid van personeel. Eind vorige week al werd bekend dat kleine kinderopvangorganisatie met kleine groepen tot 6 kinderen van minister Kamp niet aan het vierogenprincipe hoeven te voldoen. Reguliere groepen wel. Ondernemers zijn verplicht op papier te zetten hoe zij aan dit vierogenprincipe willen voldoen. De oudercommissie krijgt hierover adviesrecht. De Branchepartijen krijgen tot uiterlijk 1 juli om een toetsbaar voorstel te formuleren waarmee de GGD kinderopvanglocaties kan controleren op de beroepskracht/kindratio, het aantal uren dat hiervan mag worden afgeweken en de eisen m.b.t de stamgroep van een kind.

Vermoeden misbruik verplicht melden
Kinderopvang wordt na de taxibranche de tweede branche waar continue screening wordt ingevoerd. In het tweede kwartaal van 2012 vertelt minister Kamp hoe dit uitgewerkt gaat worden. Nieuw is de wettelijke meldplicht waarbij medewerkers verplicht zijn om een vermoeden van misbruik door een collega te melden. Brancheorganisatie Kinderopvang gaat bezig met een aannameporotocol die haar leden verplicht stelt referenties van nieuwe medewerkers te checken voordat deze persoon wordt aangenomen.

Ïnvesteren in taal en interactie
De MBO-Raad en Kenniscentrum Calibris zijn bezig om taal- en interactievaardigheden in PW-opleidingen te verbeteren. Stichting BKK gaat ook na 2012 een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers. Zij ontwikkelt een actieplan voor pedagogisch medewerkers waarmee vanaf januari 2013 van start wordt gegaan. BKK houdt zich vanaf dan ook bezig met de verdere implementatie van de Pedagogisch kaders. Om ook de kwaliteit van managers in de kinderopvang te verbeteren, komt de Brancheorganisatie Kinderopvang dit jaar nog met een code voor leidinggevenden.

Eigen kwaliteit meten en melden
Om ouders meer zicht te geven op de kwaliteit van een kinderopvanglocatie wil Kamp dat de kinderopvang minder afhankelijk wordt van de uitkomsten van alleen de GGD-inspectie. De Brancheorganisatie ontwikkelt in samenwerking met betrokken partijen een visie op kwaliteit. Het is de bedoeling dat eind 2015 iedere kinderopvangondernemer zijn/haar eigen kwaliteit meet en dit transparant maakt. Er komt een richtlijn voor het maken van Jaarverslagen en BOinK gaat verder met de ontwikkeling van de Kinderopvangkaart.nl. De maatregelen die Kamp neemt op het toezicht op de kinderopvang zijn al langer bekend. Het budget voor toezicht en handhaving is structureel verhoogd tot 24,9 miljoen euro. Inspecties zijn voortaan risicogestuurd.

Positie van ouders
Tot slot is er in de kwaliteitsagenda plaats voor het versterken van de positie van ouders. De Brancheorganisatie heeft in de governancecode vastgelegd hoe aan tegenkracht en tegenspraak door ouders vorm gegeven kan worden. In het laatste kwartaal van 2012 wordt de positie van ouders ook wettelijk verankerd.

Download hier de brief van minister Kamp over de Kwaliteitsagenda Kinderopvang >> 

Bron: Rijksoverheid.nl
Foto: ANP

1 REACTIE

 1. We are an international (Dutch and English speaking)
  daycare. Therefore excuse me but this message is in English.
  I would like to know where all these MILLIONS!! are being
  spent on…. from my understanding BOINK gives a subsidy
  (from the government) for a course that is ridiculously
  expensive, AND unnecessary. Most of these training’s add
  extremely marginal value, bust in the thousands of euros!
  Yes the government subsidizes…. but who… not the learning
  costs of teachers, but of BOINK….
  The daycares, the parents and the teachers never see the
  benefits of the 20+ millions of euros that are put into BOINK….
  or whatever organizations is asked to do a job or function that
  is not necessary anyways.
  Yes I am angry too read these messages of ‘bezuininging’ and
  then reading that the government is adding 20 million to a
  budget that doesn’t need to exist!
  University level students pay 4500 euro in 3 years…let me
  repeat…. 3 years!!! to receive a bachelor degree.
  A 2.5 hour course at BOINK costs 110 euro…. or equated to
  4500 euros…..102 HOURS of study time…. how is that even
  remotely close to fair?
  However university level students are not allowed to work at day cares….
  The government should reconsider who receives the money
  and how it is spent, daycares don’t need government to give
  subsidies to BOINK…. daycares need governments to subsidies
  the parents… so that parents can work and daycares can take
  care of their children.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.