Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet reserveert 100 miljoen euro voor kinderopvang’

Het kabinet zou bezig zijn om 100 miljoen euro vrij te maken om te investeren in de kinderopvang. Dit meldt de NOS. De investering in de kinderopvang zouden oppositiepartijen moeten overhalen alsnog de hervormingen van de kindregelingen te steunen.
'Kabinet reserveert 100 miljoen euro voor kinderopvang'
Foto: ANP Photo

Minister Asscher van Sociale Zaken wil de onoverzichtelijke kindregelingen, elf in totaal, terugbrengen naar vier regelingen. Een van de vier is de kinderopvangtoeslag die gewoon blijft bestaan. De andere regelingen zijn de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de combinatiekorting (een fiscale tegemoetkoming voor kosten door combineren van werk en zorg voor kinderen).

Gezinnen er op achteruit

Oppositiepartijen hebben stevige kritiek geuit op dit voorstel omdat er in totaal 810 miljoen euro bezuinigd gaat worden, waardoor 91 procent van de gezinnen er op achteruit gaat. Gratis schoolboeken verdwijnen, maar ook aanvullingen op minimumuitkeringen van alleenstaande ouders en een tegemoetkoming van de onderwijs- en schoolkosten. CDA, PVV, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP hebben al aangegeven de plannen niet te gaan steunen waardoor Asscher geen meerderheid zal krijgen in de Senaat.

Wisselgeld

De 100 miljoen euro investering in de kinderopvang die Asscher nu zou hebben voorgesteld, lijkt wisselgeld waar partijen als GroenLinks en D66 wel gevoelig voor zijn. In een interview met de NOS liet Linda Voortman van GroenLinks weten dat er wat haar betreft extra geld naar de kinderopvang moet. ‘Wij vinden dat de meevaller van de kinderopvang terugmoet naar de kinderopvang. Anders komt er geen steun van GroenLinks. Als de minister onze steun wil, zullen ze ons hierin tegemoet moeten komen.’

Extra geld kinderopvang

Steven van Weyenberg van D66 sprak in soortgelijke bewoordingen: ‘Asscher heeft niet geluisterd naar onze kritiek. Er is veel bezuinigd op kinderopvang, maar in de nieuwe plannen is er nog steeds geen extra geld voor kinderopvang en onderwijs. Ik hoop dat hij dit alsnog gaat aanbieden. Pas dan valt er met ons weer te praten.’

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september, maakt het kabinet haar plannen voor 2014 bekend. Minister Asscher heeft aangegeven in het najaar meer bekend te maken over zijn plannen voor een nieuw kinderopvangstelsel. Of dat tijdens Prinsjesdag gebeurt, is niet bekend. Minister Asscher zou dagdelen in de kinderopvang mogelijk willen maken voor alle peuters (ongeacht of ouders werken of niet). Maar hoe hij dat wil realiseren en wat de rol van de kinderopvang hierin wordt, is nog niet uitgelekt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.