Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge Sporthelden pakt de beweegarmoede bij kinderen aan

Een team van ervaren docenten uit het bewegingsonderwijs hebben in samenwerking met specialisten binnen de kinderfysiotherapie een compleet beweegprogramma ontwikkeld, gericht op de vroege motorische ontwikkeling bij kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Met deze methode, genaamd Jonge Sporthelden, wordt een goede basis voor bewegen gelegd.
Jonge Sporthelden

“Hoe vaker kinderen bewegen, hoe beter”

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS, 22 juni 2018 juni) beweegt nagenoeg de helft van de jonge kinderen te weinig. Een van de belangrijkste oorzaken van beweegarmoede is de opkomst van televisie, het internet en mobiele apparaten. Daarbij weten kinderen doorgaans niet hoe ze zich op allerlei manieren kunnen vermaken in de vrije (buitenspeel)ruimte. In combinatie met het tijdsgebrek dat sommige ouders hebben om met kinderen te bewegen is dit een recept voor een tekort aan beweging.

En dat terwijl bewegen enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Het stimuleert namelijk niet alleen de motoriek, maar ook de psychosociale ontwikkeling die een kind vanaf jonge leeftijd al meemaakt. Tijdens de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor een goede beweeghouding. Daarom is het van groot belang om goed bewegen op jonge leeftijd te stimuleren.

Om die reden is Jonge Sporthelden in het leven geroepen; een speciaal ontwikkelde methode voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Iedere professional in de kinderdagopvang of de gastouderopvang is in staat om een les Jonge Sporthelden te geven. De digitale methode onderscheidt zich namelijk door zijn praktische toepasbaarheid en zijn eenvoud. In maximaal 15 minuten is de oefenstof doorgeno-men en de organisatie klaargezet. De oefenstof staat overzichtelijk uitgelegd in het digitale portaal. De leskaarten, organisatietekeningen en de instructievideo’s leggen haarfijn uit hoe de les gegeven wordt. Een vrije ruimte binnen of buiten is het enige dat nodig is. Alle benodigde materialen zitten in de beschikbaar gestelde JSH-kit, dus overal is aan gedacht.

“Tijdens de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor een goede beweeghouding”

Jonge Sporthelden wordt omarmd door de kinderfysiotherapie. Zij zijn een klankbord voor het team van Jonge Sporthelden. Met deze specialisten worden de richtlijnen voor de oefenstof en de bijbehorende aandachtspunten besproken. Denk hierbij aan de basishouding van het lichaam en de mogelijkheden die het lichaam binnen deze doelgroep biedt. “Het is zeer belangrijk om bewegingsvormen zowel links als rechts aan te bieden, anders creëert het kind al vroeg een voorkeurskant”, aldus een van de oprichters Frank van Wieringen.

Een meerwaarde van de methode is dat de oefenstof op drie niveaus (basis-eenvoudig-uitdagend) aangeboden wordt. In dezelfde organisatie kan op elk niveau worden gewerkt. Op deze manier is het voor ieder kind mogelijk om deel te nemen aan de lessen en daarmee biedt de oefenstof voor ieder kind de juiste uitdaging in bewegen.

Jonge Sporthelden“De methode is zeer uitnodigend voor de medewerker in de kinderopvang”

Iedere week staat in het teken van een grondvorm van bewegen. Hiermee wordt een goede basis gelegd. Het team van Jonge Sporthelden gelooft sterk in de kracht van herhaling, daarom adviseren zij gebruikers aan om Jonge Sporthelden minimaal drie keer per week onderdeel te maken van hun dagprogramma. Het betreft een gouden combinatie: kinderen willen graag bewegen, de medewerker binnen de kinderopvang kan de kinderen als geen ander in beweging krijgen, en Jonge Sporthelden zorgt voor de beweegexpertise.

“De methode is zeer uitnodigend voor de kinderopvangmedewerker”, vult zijn broer, en mede-oprichter, René aan. Daarmee doelt hij op het feit dat het enorm gebruiksvriendelijk is met de overzichtelijke leskaarten, de instructiefilmpjes en de JSH-kit. “Hoe vaker kinderen bewegen, hoe beter”, besluit Frank. “Jonge Sporthelden zorgt ervoor dat de kinderen in een veilige setting op hun niveau worden uitgedaagd binnen de grondvormen van bewegen. Dit is enorm belangrijk voor het plezier in bewegen en het zelfvertrouwen van het kind.”

Voor organisaties worden ook JSH-trainingen voor medewerkers aangeboden. Deze trainingen bieden ondersteuning en vertrouwen voor het uitvoeren van de methode. Voor grote bedrijven of instellingen is het tevens mogelijk om een ‘JSH-Specialist’ op te leiden volgens de visie van Jonge Sporthelden. Deze specialist zal dienen als het aanspreek- en steunpunt voor de medewerkers en de Jonge Sporthelden binnen de organisatie.

Voor meer informatie kijk op www.jongesporthelden.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.