Is de Pedagogisch beleidsmedewerker/coach één en dezelfde?

Er is in de kinderopvang soms sprake van enige spraakverwarring: je hebt de pedagogisch beleidsmedewerker en de pedagogisch coach. Is dat één en dezelfde of juist niet? Veel kiezen ervoor om de functies te combineren, maar is dat logisch met zo’n verschillend profiel? En wat schrijft de wet IKK eigenlijk voor?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AdobeStock

Ellen Bout is, behalve operationeel manager van kinderopvangorganisatie Kinder Service Hotels, eigenaar van trainingsbureau En nu jij!!! Ze besloot om met haar bureau de twee (branche-erkende) trainingen voor de coach en de beleidsmedewerker apart van elkaar aan te bieden. Hoewel ze de praktische redenen voor het combineren van beide functies snapt, ziet ze de twee functies vooral als heel verschillend. ‘Je moet voor beide functies over heel andere vaardigheden beschikken. Denk je mee over het beleid en zet je dat op papier of help je pedagogisch medewerkers te professionaliseren en coach je hen? Los van de pedagogiek, zijn dit twee

2
5808

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Veel container begrippen, veel discussies over de diploma’s en een mooi verdienmodel voor de externe partijen met steeds verder oplopende support en opleidingstarieven. Dit was weer een mooi “premium” podium voor extern support. Back to basics: elke organisatie heeft een visie (en dus beleid) en als je de medewerkers niet mee krijgt (= coaching) dan heb je ook geen bestaansrecht. Als Duimelijntje al 25 jaar bestaat binnen de bestaande wet en regelgeving dan zegt mij in eerste instantie mij meer dat wat er nu op papier gesteld wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. Als directeur/ eigenaar van een kleine organisatie maak ik al 25 een pedagogisch beleid. Dat is altijd goed gegaan. Tevreden ouders, betaalbaar, en werkzaam voor de leidsters.
    Met de nieuwe eisen is een pedagogische coach op 11 medewerkster al een ding laat staan een pedagogisch beleidsmedewerker.
    Wát voegt dit toe aan de kwaliteit? Fijne en goede opvang komt vanuit je hart.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.