Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Inspectie nieuwe gastouders blijft achter

Gastouders krijgen minder dan hun collega’s in kinderdagverblijven en bso’s te maken met inspecties. De afspraak is dat gemeenten 5 procent van hun geregistreerde gastouders op jaarbasis controleren. Om de branche veilig te houden, wordt wel streng aan de poort gecontroleerd. Zorgelijk is het daarom dat de 100-procent-controle niet is behaald in 2013.
Inspectie nieuwe gastouders blijft achter
Foto: ANP Xtra

Dit bleek onlangs uit de rapportage van de Inspectie van het Onderwijs. 93 procent van de nieuw aangemelde gastouders werd toen voor registratie geïnspecteerd. Dat aantal blijft achter bij andere typen nieuwe voorzieningen voor kinderopvang. Juist in de kinderopvang is controle aan de poort zo belangrijk, omdat de branche kwetsbaar is met maar één paar ogen op de groep.

Controle gastouderbureaus

Dat vindt ook minister Asscher van Sociale Zaken. Hij kreeg kritische vragen voorgelegd van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel over het toezicht op de gastouderopvang. Zij vraagt zich af of het toezicht op gastouders wel voldoende is. Minister Asscher antwoordt dat dat het geval is. Hij verwijst naar de jaarlijkse controle van gastouderbureaus die op hun beurt hun gastouders weer controleren. Bij de controle van gastouderbureaus worden wettelijke eisen gecontroleerd die verband houden met de overeenkomst tussen het gastouderbureau en de gastouder. Dit zijn o.a. de Verklaring Omtrent Gedrag en de begeleiding en evaluatie van de gegeven opvang.

Nieuwe gastouders

Nu blijkt dat niet alle nieuwe gastouders voor hun registratie worden gecontroleerd, doet de Inspectie van het Onderwijs een verdiepende analyse naar de oorzaken. De inspectie verwacht in de zomer van 2015 te rapporteren, laat minister Asscher in zijn antwoorden aan Yücel weten. De gastouderbranche staan meer controles te wachten. In de tweede helft van 2015 start er een onderzoek naar de kwaliteit van de gastouderopvang, met het onlangs ontwikkelde meetinstrument.

Met het voltooien van een landelijk meetinstrument voor de kwaliteit in de gastouderopvang, is het instrumentarium voor kwaliteitspeilingen in de kinderopvang compleet. Lees meer

Continue screening

Los van de kritische vragen van zijn partijgenoot, ziet minister Asscher weinig reden om zich zorgen te maken over de veiligheid van gastouderopvang in Nederland. ‘Uit de rapportage van de Inspectie blijkt dat er weinig overtredingen worden geconstateerd in de gastouderopvang (ongeveer 10 procent).’ Ook verwijst Asscher naar alle maatregelen die de laatste jaren zijn genomen, zoals de continue screening waardoor nu ook huisgenoten van gastouders een schoon strafblad moeten hebben.

Gemiddeld komen er elke maand vijf meldingen over strafbare feiten binnen bij de GGD door continue screening. In verreweg de meeste gevallen gaat het om meldingen over huisgenoten van gastouders. De meeste signalen gaan over geweldsovertredingen. Lees meer

Kwetsbaar

Asscher geeft toe dat gastouderopvang een kwetsbare vorm van kinderopvang is. Hij vertrouwt erop dat ouders een bewuste keuze maken voor gastouderopvang en dat zij zelf, door hun één op één contact, kunnen inschatten of er sprake is van een veilige, stabiele omgeving voor hun kind. ‘Die kleinschaligheid is voor veel ouders juist een reden om voor gastouderopvang te kiezen’, aldus Asscher.

Lees hier de Kamervragen en antwoorden van minister Asscher:

3 REACTIES

  1. Ik ben zelf werkzaam als gastouder bij de ouders aan huis. Door het gastouderbureau waar ik bij aangesloten ben is er ieder jaar een huiscontrole. Ik denk dat dit soort controle’s heel belangrijk zijn. Dat de GGD niet altijd langskomt vind ik niet zo kwalijk. Maar bij het opstarten moet er wel controle zijn van de GGD vind ik. Daarna houdt een goed GOB het overzicht op veiligheid. Doen zij dit niet dan is het geen goed GOB!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.