Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hogere cortisolwaarde peuters in de kinderopvang

Noors onderzoek toont aan dat peuters die meer dan acht uur op een dag naar de kinderopvang gaan, een hogere cortisolwaarde in hun speeksel hadden dan peuters die thuis bleven. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon.
Cortisol.jpg
Cortisol is het stresshormoon

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit in Trondheim. Zij onderzochten het speeksel van peuters die al een tijdje (meestal een aantal maanden) naar de kinderopvang gingen. De cortisolwaarde werd aan het einde van de dag gemeten. Normaal gesproken daalt de cortisolwaarde gedurende de dag bij mensen. Als je net wakker bent, maakt je lichaam veel cortisol aan om daarna af te bouwen. Het viel de onderzoekers op dat bij deze peuters de cortisolwaarde juist steeg gedurende de dag.

Sociale vaardigheden

Het cortisolniveau van peuters die naar de kinderopvang gaan, was 32 procent hoger dan die van de peuters die thuis zijn. Hoofdonderzoeker Mary Britt Drigil heeft wel een verklaring. In de Daily Mail zegt zij: ‘Jonge kinderen die nog niet zulke goede sociale vaardigheden hebben en nog niet goed kunnen praten, hebben het soms moeilijk op de crèche.’

Ook in Nederland is het verschil in cortisolwaarde tussen baby’s die thuis blijven en baby’s die naar de kinderopvang gaan al eens aangetoond. Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen vond op basis daarvan dat baby’s het eerste jaar beter thuis kunnen blijven. Lees meer

Thuis aandacht geven

Het effect van een hogere cortisolwaarde op kinderen is nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn wel veel aannames: stress zou invloed hebben op de hersenontwikkeling van jonge kinderen. Peuters zouden er verlegener van kunnen worden en een slechtere zelfbeheersing krijgen. Onderzoekster Mary Britt Drigil benadrukt dat ouders zelf de hoge cortisolwaarde op het kinderdagverblijf kunnen compenseren door hun kind thuis extra aandacht te geven.

Lees meer over het onderzoek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.