Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hervormingsplannen Brancheorganisatie aangenomen

Marianne Velsink
Met grote meerderheid is het voorstel voor een nieuwe structuur voor de Brancheorganisatie Kinderopvang aangenomen. Van de 100 stemmers, stemden er slechts 5 tegen de plannen van Team Toekomst.
Hervorming BK.jpg
Er moet volgens het team een cultuurverandering plaatsvinden

Dit meldde Brancheorganisatie Kinderopvang in een tweet vlak na de ALV. Nu ook het bestuur van de Brancheorganisatie heeft aangekondigd haar zetel beschikbaar te stellen en mee te werken aan een nieuwe opzet, staat niks meer in de weg om aan de slag te gaan.

Over Team Toekomst

Team Toekomst werd in februari geïnstalleerd met de opdracht om externe ontwikkelingen in de branche in kaart te brengen en de innovatiekracht van de Brancheorganisatie te onderzoeken. De leden van het team waren Felix Rottenberg (voorzitter) en de kinderopvangdirecteuren Jacob Boskma, Eddy Brunekreeft, Magda Heijtel, Corona Koek, Bertus Koot, Mark Siep, Gea Vliek en Erik Vlutters.  Marco Zoon  was namens de Brancheorganisatie als rapporteur aan het gezelschap toegevoegd.

Kritiek

Het was, concludeerde ook team Toekomst, de hoogste tijd voor veranderingen. Zij stuitten op kritische geluiden vanuit de branche over de huidige Brancheorganisatie. Er moest, kortom, wat veranderen zodat meer mensen zich door de Brancheorganisatie vertegenwoordigd zouden voelen. Team Toekomst bedacht hiervoor een volledig andere structuur.

Cultuurverandering

Ten eerste moet er volgens het team een cultuurverandering plaatsvinden, omdat de huidige cultuur binnen de organisatie ‘in een kramp is geschoten’. Ten tweede wordt de structuur van de organisatie aangepakt. Leden kunnen straks meedenken en meepraten via zogeheten ‘Kamers’. Er is een Profit Kamer en een Not-for-profit Kamer, en ieder lid kan zich bij een van die Kamers aansluiten. Binnen deze Kamers is er nog afvaardiging vanuit verschillende achtergronden: groot, klein/middelgroot, DGA en gastouderopvang.  ‘Beide Kamers worden in het bestuur vertegenwoordigd door drie afgevaardigden.

Stuurgroepen

Naast de Kamers zijn er een aantal  inhoudelijke ‘Stuurgroepen’, die bestaan uit maximaal tien deskundigen. ‘In deze Stuurgroepen worden thema’s en vraagstukken inhoudelijk besproken en wordt het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies voorzien op de hoofdlijnen van het thema. Ook de Algemene Ledenvergadering en de besluitvorming krijgen een andere opzet. De Kamers en Stuurgroepen krijgen een voorbereidende rol, waardoor de ALV inzichtelijker en minder complex wordt en sneller kan plaatsvinden.

Wil je precies weten wat Team Toekomst van plan is met de structuur van de Brancheorganisatie? Lees meer in dit artikel.

Lees hier de volledige rapportage van Team Toekomst >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.