Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groen licht voor tweede jaar PACT

PACT mag nog een jaar doorgaan, dat heeft het bestuur van het Kinderopvangfonds besloten. Het project moet de samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang, peuterwerk en (jeugd)zorg verbeteren.
Pact mag nog een jaar door
Wat heb ik als onderwijskundige

Tot het voorjaar van 2017 werkt PACT verder aan een geïntegreerde pedagogische omgeving voor jonge kinderen. Er zijn zes proeftuinen in heel het land waarin kindcentra werken met PACT-thema’s. Zij houden zich bezig met vragen als: Hoe ontwikkelen we een goed samenwerkend team in een geïntegreerde pedagogische omgeving? Wat heb ik als onderwijskundige, zorg- en pedagogische professional nodig om in zo’n omgeving te werken?

Speerpunten

Er zijn voor het tweede jaar nieuwe speerpunten gekozen. Samen met opleidingen in het hbo en mbo start PACT het Actieprogramma Professionalisering Pedagogisch Professional met als centrale vraag: hoe kunnen zittende leerkrachten, pedagogische medewerkers en jeugdhulpmedewerkers toegroeien naar de pedagogisch professional van de toekomst?

Gemeente

Met een aantal gemeenten gaat PACT op zoek naar de samenhang tussen de inrichting van de lokale zorgstructuur en kindnabije zorg in de reguliere voorzieningen van onderwijs en opvang. De opbrengst daarvan wordt ingebracht in de kopgroep wethouders voor Kindcentra.

De resultaten van de zes proeftuinen worden in het schooljaar 2015-2016 bekend gemaakt, onder andere op het grote praktijkcongres van Kindcentra 2020 in het voorjaar van 2016. Het Wetenschapsteam met Jeannette Doornenbal, Ruben Fukkink en Tom van Yperen blijft de voortgang kritisch volgen. De effecten worden periodiek gemeten met de Monitor Interprofessionele Samenwerking.

Nieuwe proeftuinen

Naar verwachting komen er ook in Almere, Eersel en Amsterdam proeftuinen van PACT. In Almere wordt een proeftuin opgebouwd vanuit de wijk, binnen het samenwerkingsverband passend onderwijs. En in Eersel zet de gemeente in op het lokale team als onderdeel van het kindcentrum? In Amsterdam gaan in Laterna Magica jonge kind-specialisten als co-teachers aan het werk, samen met de mensen van het ouder- en kindteam uit de buurt.

PACT is een project van het Het Kinderopvangfonds en heeft als doelstelling de samenhang tussen kinderopvang, scholen en zorg te verbeteren. Ze werken binnen dit project onder meer aan de pedagogische professional van de toekomst. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.