Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Webinar kinderen met ontwikkelingsvoorsprong

Marijn Klok
Peuters en kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong hebben vaak een negatief zelfbeeld, zijn sociaal onhandig en lopen het risico onder te presteren. Ouders, pm’ers en leerkrachten kunnen dit voorkomen door op de juiste manier met deze kinderen om te gaan. Overbegaafdgesproken organiseert daarom voor hen een gratis webinar over ontwikkelingsvoorsprong.
Webinar ontwikkelingsvoorsprong
Het reguliere les- of activiteitenprogramma biedt meestal niet genoeg uitdaging voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. - Foto: Fotolia

Ongeveer 2,5%  van de peuters en kleuters in Nederland heeft een ontwikkelingsvoorsprong. Ze leren heel snel, waardoor pedagogisch medewerkers en leerkrachten er vaak  vanuit gaan dat ze geen hulp nodig hebben bij hun ontwikkeling. Maar het tegendeel is waar. Ze hebben juist extra aandacht nodig.

Negatief zelfbeeld

Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben bijvoorbeeld vaak een negatief zelfbeeld, omdat ze zichzelf niet kunnen spiegelen aan andere kinderen. Hun groepsgenootjes ontwikkelen zich anders en vinden andere dingen belangrijk, waardoor kinderen met een voorsprong  zich eenzaam en ongelukkig kunnen gaan voelen. Ze gaan zich dan sociaal onhandig gedragen.

Vervelen

Daarnaast biedt het reguliere les- of activiteitenprogramma meestal niet genoeg uitdaging voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Ze vervelen zich en gedragen zich daardoor lastig. Of ze gaan zich aanpassen aan het voor hen te lage niveau, en gaan dus onderpresteren.

Sinds 2013 bestaat de observatiemethode Pientere Peuters, waarmee pm’ers kunnen vaststellen of een kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Kinderdagverblijf De Kleine Wereld in Amsterdam testte de methode voor het eerst. Lees meer

Webinar

Om bovenstaande risico’s te voorkomen organiseert het initiatief Overbegaafdbesproken een gratis webinar voor ouders, pm’ers en leerkrachten over jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Tijdens het webinar beantwoorden de initiatiefnemers onder andere de volgende vragen: Wat is belangrijk voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong? Wat is de invloed van ouders, pm’ers en leerkrachten op hun zelfbeeld? Wat kunnen zij anders doen of anders aanbieden in de groep?

De webinar vindt plaats op 12 april om 20.00 uur op de website van Overbegaafdgesproken. Ben je geinteresseerd? Meld je dan hier aan.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.