Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten: ‘Handhaving gaat gewoon door’

Gemeenten: ‘Handhaving gaat gewoon door’

‘Alleen de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang zijn door de Raad van state (RvS) beoordeeld, alle overige regelgeving blijft gewoon van kracht’, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). De RvS besliste in december dat de  gemeente de kwaliteitseisen uit de Beleidsregels Kinderopvang niet mag afdwingen. ‘Maar ze mag wel handhaven op grond van concrete wettelijke voorschriften’, aldus de VNG.

Dwangsom
De Raad van State deed uitspraak in een beroepszaak van Kidsstop in Enschede.  De kinderopvangorganisatie had een boete en dwangsommen van €33.000 gekregen vanwege het niet naleven van een aantal kwaliteitseisen. De gemeente mag volgens de Raad van State deze dwangsom niet opleggen aan het kindercentrum. De beleidsregels kwaliteit kinderopvang kunnen niet worden aangemerkt als wettelijke voorschriften en dus is de gemeente niet bevoegd  om handhavend op te treden.

Doorgaan
Dat neemt niet weg dat de handhaving door de gemeente op concrete wettelijke voorschriften gewoon doorgaat, waarschuwt de VNG. Het gaat om de volgende kwaliteitseisen: de VOG, aanwezigheid van risico-inventarisatie, Nederlandse taal als voertaal, deskundigheid van gastouders, inspectierapport door houder op website, klachtenreglement, oudercommissie, reglement en adviesrecht, voorschoolse educatie en verplichting om bij aanvraag tot exploitatie het pedagogisch beleidsplan, de risico-inventarisatie en de VOG van de houder in te dienen. Ook kunnen de inspecties blijven doorgaan.

Bron: VNG/Stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.