Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderopvang moet kwaliteit bewaken

Kwaliteit

Voor een verdere professionalisering is het nodig dat gastouderbureaus zich meer gaan richten op het bewaken van de kwaliteit. Dit staat in de evaluatie van de wet Kinderopvang die minister van Sociale Zaken Henk Kamp onlangs maakte.

Geen opleidingsbudget
Ook wil Kamp dat gastouderbureaus nog meer verantwoordelijk gesteld moeten worden voor de kwaliteit van hun gastouders. Gastouders zijn in tegenstelling tot pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en bso’s uitgesloten van het opleidinsgbudget van Stichting BKK. Cynthia van Mulekom van KennisNetwerk Gastouderopvang (KNGO) vindt dit jammer: ‘De uitspraken uit de evaluatie zijn duidelijk, maar steun van de overheid in de vorm van subsidie voor bijscholing in de gastouderopvang blijft uit.’

Trainingsoverzicht
Steeds meer trainingen richten zich op gastouders, maar de kosten zijn niet altijd op te hoesten voor een gastouder alleen. Op de website van KNGO staat een overzicht van trainingen die ontwikkeld zijn voor gastouders en bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus. Dit jaar wordt er gewerkt aan een Pedagogisch kader voor de gastouderopvang. In opdracht van BKK werken het Kohnstamm Instituut en het Nederlands Jeugdinstituut hieraan. Het boek moet eind 2012 verschijnen.

Bron: Stichting BKK/ KNGO
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.