Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderbureaus meer verantwoordelijk voor kwaliteit

Niet alleen de gastouder, ook het gastouderbureau wordt voortaan aangesproken als uit controles blijkt dat gastouders niet aan de kwaliteitseisen en andere verplichtingen voldoen. Met deze wetswijziging is na de Tweede nu ook de Eerste Kamer akkoord gegaan.
Gastouderbureaus meer verantwoordelijk voor kwaliteit
Foto: ANP Photo

Deze maatregel moet ertoe leiden dat gastouderbureaus altijd zicht hebben op de kwaliteit die de bij hen aangesloten gastouders bieden. Het wordt voor de GGD zo bovendien makkelijker om te inspecteren en te handhaven. Als een gastouderbureau deze verantwoordelijkheid oppakt en gastouders zich aan de gestelde regels houden, zal de intensiteit van het toezicht op de bij hen aangesloten gastouders afnemen.

Taalvaardigheid

Het naleven van de regels voor gastouders richt zich vooral op taalvaardigheid, de risico-inventarisatie, het pedagogisch beleid en of er wordt gewerkt met een meldcode huiselijk geweld of kindermishandeling. Lees meer hierover op de website van het KennisNetwerk GastouderOpvang: kngo.nl.

Meldplicht delicten

Naast het instemmen met deze wijziging, is de Eerste Kamer akkoord gegaan met wetswijzigingen die de veiligheid in de gehele kinderopvangsector moeten vergroten. Dat betekent dat de kinderopvangsector per 1 juli met een verplichte meldplicht gaat werken bij gewelds- of zedendelicten. Als medewerkers aanwijzingen hebben dat een collega seksueel of ander geweld gebruikt tegen een kind, moeten ze dit overleggen met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs.

Verklaring Omtrent Gedrag

Vanaf 1 juli moeten kinderopvangmedewerkers en gastouders een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen dat niet ouder is dan twee jaar. Kinderopvangmedewerkers, gastouders en hun volwassen huisgenoten met een VOG ouder dan twee jaar moeten dan ook een nieuwe VOG aanvragen. Zo kan worden gecontroleerd of zij in het verleden een strafbaar feit hebben begaan dat werken in de kinderopvang, of het opvangen van kinderen als gastouder in de thuissituatie in de weg staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.