Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dertien kinderdagverblijven sloten deuren

Dertien kinderdagverblijven sloten deuren

Uit een rondgang langs gemeentelijke faillisementscijfers blijkt dat dertien kinderdagverblijven dit jaar hun deuren moesten sluiten. Dit ontdekte het Algemeen Dagblad. De reden hiervan is niet bekend, maar vermoed wordt dat de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en de daarmee gepaard gaande vraaguitval hoofdoorzaak nummer één zijn.

Kleine kinderopvangorganisaties
Opvallend is dat de dertien gesloten locaties bijna allemaal kleine kinderopvangorganisaties zijn. Bij de Brancheorganisatie Kinderopvang wordt dit beeld herkend ‘maar de grote organisaties hebben het net zo zwaar’ vertelt een woordvoerder van de organisatie. ‘Het verschil is dat grote en middelgrote organisaties beter op vraaguitval kunnen anticiperen door groepen samen te voegen of locaties te laten samenwerken. Bij kleine organisaties kan dit niet en is vraaguitval daarom sneller zichtbaar.’

Vraaguitval kinderopvang
Donderdag 8 maart worden de bezuiniging op de kinderopvang besproken tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer en dan vooral het effect op de arbeidsparticipatie van vrouwen. De Brancheorganisatie Kinderopvang is in nauw overleg met de minister over de gevolgen van bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Volgens een enquête die eind 2011 onder 1150 leden van de Brancheorganisatie is gehouden, blijkt dat 66 procent vraaguitval ervaarde van 5-10 procent. Begin 2012 zijn deze cijfers opgelopen tot 12 procent met uitschieters van een vraaguitval van 20 procent. De Brancheorganisatie wijst de Kamerleden met een brief op deze cijfers en hoopt dat het laatste CPB-rapport waaruit blijkt dat moeders wel degelijk meer zijn gaan werken dankzij kinderopvangtoeslag, het tij nog kan keren.

Bron: Algemeen Dagblad / Brancheorganisatie Kinderopvang
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.