Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Britse belangstelling voor Nederlandse gastouderopvang

Nederlandse

Het Britse parlementslid Elizabeth Truss van de provincie Norfolk stelt het Nederlandse gastoudersysteem als voorbeeld voor Engeland. Ze vindt de gastouderopvang in haar eigen land bureaucratisch en kostbaar en concludeert dat de Nederlandse manier van werken en vooral de rol van gastouderbureaus goed zou passen in Engeland.

Constant toezicht
In Engeland bestaat de laag tussen overheid en gastouderopvang niet of nauwelijks. Een gastouder krijgt één keer in de drie jaar bezoek van een inspecteur. Verder moeten zij lid zijn van een kostbaar netwerk en vooral veel papierwerk verzorgen. Truss ziet een voorbeeld in het constante toezicht dat Nederlandse gastouderbureaus uitvoeren op hun gastouders. Ook waardeert ze de manier waarop gastouders een aanspreekpunt zijn voor ouders.

Goedkoper
Ondanks het betere toezicht zijn Nederlandse ouders ook minder kosten kwijt aan gastouderopvang dan in Engeland. De eisen zijn ook strenger: zo mogen Engelse gastouders maar drie kinderen onder de vijf jaar opvangen en dit is inclusief hun eigen kinderen. In Nederland mogen dit er vijf zijn, net als in Duitsland, Zweden, Denemarken en Noorwegen.

Niet populair
Gastouderopvang is om al deze redenen geen populaire vorm van kinderopvang in Groot Britannië. Het aantal gastouders is er de laatste jaren gehalveerd. Zonde vindt Truss. Zij meldt in haar betoog dat in Nederland, ondanks strengere kwaliteitseisen, nog altijd twee keer zoveel gastouders per inwoner beschikbaar zijn dan in haar eigen land. Ook noemt ze gastouderopvang in een huiselijke omgeving heel geschikt, vooral voor kinderen jonger dan 3 jaar. Truss denkt dat de instanties die de rol van gastouderbureau op zich kunnen nemen er al zijn. Ook put ze hoop uit de snelle groei van gastouders in Nederland en verwacht ze dat in Engeland veel vrouwen die nu met hun kind thuis zitten, ook als gastouder aan de slag kunnen gaan.

Lees hier het opiniestuk van Elizabeth Truss >>

Bron: conservativehome.blogs.com
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.