Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Brancheorganisatie herkent cijfers Kamp niet

Cijfers

De Brancheorganisatie Kinderopvang herkent de cijfers van het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat niet zoals deze door het ministerie van Sociale Zaken zijn gepresenteerd. Minister Kamp spreekt van een terugval van 3 procent in het eerste kwartaal van 2012, de vraaguitval-cijfers van de brancheorganisatie liggen veel hoger.

Alleen het eerste kwartaal
Daaruit bleek namelijk een vraaguitval van 5 tot 10 procent in de kinderopvang. Het meetmoment was maart 2012. Volgens Lex Staal, directeur van de Branchevereniging Kinderopvang is het feit dat het ministerie alleen de cijfers van het eerste kwartaal naar buiten heeft gebracht de oorzaak van het verschil. ‘In het tweede kwartaal van dit jaar is er ook weer zoveel gebeurd, maar dat zien we in de cijfers nu niet terug. En ook het aantal uren dat minder is afgenomen is niet meegenomen in deze cijfers. Dat is jammer, want dat zou een representatiever beeld geven van de situatie zoals die nu is in de kinderopvang’.

Debat kinderopvang
Dinsdagmiddag vindt een debat over de kinderopvang plaats in de Tweede Kamer. Er wordt gesproken over de wijzigingen van de Wet kinderopvang en de hervorming en bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Minister Kamp presenteerde maandag cijfers over arbeidsparticipatie van moeders. Hieruit blijkt dat er ondanks de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag iets meer moeders zijn gaan werken.

Lees ook: ‘Oppas is geen alternatief voor professionele kinderopvang’
En: Moeders blijven werken ondanks dure kinderopvang

Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

 1. In reactie over de WW-kosten van PW’ers die hun baan verliezen maak ik me ook zorgen om het volgende:
  Twee jaar geleden gold de kinderopvang nog als een booming en groeiende branche.
  Ik begrijp dat in reactie op deze tendens per jaar 4800 nieuw opgeleide PW’ers de arbeidsmarkt betreden, bijv. ook door reïntegratie-opleidingen via de UWV.
  Ook dát zijn investeringen. Toch ook nu kom ik nog tegen dat de PW opleiding gesubsidieerd wordt, terwijl arbeidsmarkt in weze al plat ligt. Wie doet er een belletje naar UWV en andere betreffende instanties dat die subsidiëring beter per direct gestopt wordt? Kortetermijnpolitiek ten top en de traagheid van de bureaucratie er nog eens overheen?
  Want, góed opgeleid en afgestudeerd kan ik geen baan vinden in Noord Brabant. Slechts invalwerk waarbij 3 of 5 dagen beschikbaarheidseis. En dan maar wachten of ik misschien gebeld wordt?
  Ik dacht het niet, ik wil werken!
  Ik vind het echt om verdrietig van te worden dat kwaliteitsinvesteringen in de kinderopvang überhaupt in aanmerking komen voor bezuinigingen.
  Iedere werkelijk betrokkene zal begrijpen dat het opvoeden en veiligheid bieden aan kinderen om duurzame visie en beleid vraagt. Goed en degelijk blijven investeren in kinderopvang is gelijk aan broninvestering in de mens en dus ook in de economie.

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.