‘Betrokken vader vermindert kans op overgewicht’

De kans op overgewicht bij kinderen tussen de twee en vier jaar neemt met ruim dertig procent af als vaders betrokken zijn bij de opvoeding, zoals buitenspelen met hun kind en wassen en aankleden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
betrokken-vader-obesitas-ANP.jpg
‘Er komt steeds meer bewijs voor het feit dat het belangrijk is dat vaders een rol spelen in het leven van hun kinderen.' - Foto: ANP

Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Obesity. Wanneer de vader een rol speelt bij het verzorgen en opvoeden van het kind, heeft het kind volgens de onderzoekers minder kans om overgewicht te krijgen, meldt nu.nl.

Gezondheid

‘Er komt steeds meer bewijs voor het feit dat het belangrijk is dat vaders een rol spelen in het leven van hun kinderen. Onze studie laat zien dat deze inmenging van de vader zelfs gezondheidsvoordelen voor het kind kan hebben’, zegt onderzoeker Michelle Wong. 

Buitenspelen

Bij kinderen van wie de vader regelmatig mee gaat met buitenspelen en beweegactiviteiten, neemt de kans op overgewicht met dertig procent af. Zelfs het aankleden en wassen van een kind door vaders zorgt volgens het onderzoek voor 33 procent minder kans op overgewicht. 

Rol vader

‘In onze studie werd alleen gekeken naar de rol van de vader. In vervolgonderzoek is het van belang dat ook de rol van de moeder bij de analyse wordt betrokken’, aldus Wong. De onderzoekers hopen dat de bevindingen een aanmoediging zijn voor vaders om meer betrokken te zijn bij het opvoeden van hun kind(eren).

Lees hier het artikel met een overzicht van de resultaten >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.