Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby’s onthouden positieve ervaringen beter

Positieve belevenissen blijven beter hangen in het geheugen van baby's dan neutrale of negatieve ervaringen. Dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. 'We denken dat het positieve effect hun aandacht en opwinding verhoogt', verklaart onderzoeker Ross Flom.
Baby’s onthouden positieve ervaringen beter
Foto: ANP XTRA

Baby’s onthouden een nieuw speeltje beter als een vriendelijke volwassene ze toespreekt. Hanteert de volwassene een boze toon, dan heeft dit effect op het geheugen van de baby. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het Amerikaanse tijdschrift Infant Behavior and Development. Het is de eerste keer dat de invloed van emoties op het geheugen van baby’s is getest. Het Amerikaanse onderzoek is kleinschalig van opzet, waardoor herhaling noodzakelijk is om definitieve conclusies te trekken.

Geheugen

De onderzoekers lieten vijf maanden oude baby’s kennismaken met nieuwe speeltjes, terwijl er op de achtergrond een filmpje met een volwassene te zien was die boos, neutraal of vriendelijk sprak. De baby’s kregen het speelgoed na vijf minuten en na één dag nogmaals te zien. De wetenschappers noteerden hoelang de pasgeborenen naar het speeltje keken. Baby’s die een voorwerp al kennen, kijken daar minder lang naar. Naast het bekende speeltje kregen de kleintjes ook onbekend speelgoed te zien.

Vriendelijk

Baby’s waarbij een filmpje van een vriendelijk sprekende volwassene werd afgespeeld, keken de volgende dag minder lang naar het speelgoed. Ze kenden het voorwerp nog. De pasgeborenen die een filmpje van een boze volwassene hadden gezien, herinnerden zich het speeltje minder goed. Deze baby’s keken net zo lang naar het bekende speelgoed als naar het onbekende speelgoed. ‘We denken dat het positieve effect hun aandacht en opwinding verhoogt’, verklaart onderzoeker Ross Flom op nieuwssite ScienceDaily. ‘Door deze emotionele systemen te activeren, verhogen we waarschijnlijk hun vermogen om ervaringen te verwerken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.