Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher ontraadt bijna alle moties

Asscher ziet niets in moties om het ontwikkelrecht van peuters vast te leggen of toestemming te krijgen voor zijn peuterbeleid van de VNG. Dit bleek uit de korte reactie van de minister van Sociale Zaken op de ingediende moties na het Algemeen Overleg van vorige maand.
Asscher ontraadt bijna alle moties
Foto: ANP

GroenLinks en D66 hadden, naar aanleiding van de brief van de VNG, aangedrongen op het instellen van een ontwikkelrecht voor alle peuters in Nederland. Met dat ontwikkelrecht hebben peuters recht op een paar dagdelen kinderopvang per week. Maar minister Asscher ziet niet hoe dit plan gefinancierd moet worden. Daarom ontraadt hij de motie van D66.

Peuterplannen

D66 diende ook een motie in waarin het de regering vroeg geen onomkeerbare stappen te ondernemen die de harmonisatie later kunnen hinderen. Asscher ziet het nut van deze motie niet in, omdat het op hem overkomt alsof de VNG en het kabinet in overeenstemming moeten komen over de peuterplannen. Momenteel liggen die twee partijen nog niet bepaald op één lijn. De VNG wil veel verder gaan dan minister Asscher. Hoewel de minister de plannen van de VNG sympathiek vindt, ziet hij geen financiële dekking voor hun plan.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zijn in een gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet tot overeenstemming gekomen over de peuterplannen. Lees meer

Kinderopvangtoeslag

Asscher is ook niet enthousiast over de motie van de SP waarin het de regering verzoekt om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de terugvordering van de kinderopvangtoeslag. Maar liefst één op de drie ouderparen moet teveel ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Asscher vindt een onderzoek hiernaar echter niet nodig, omdat ouders met klachten ook terecht kunnen bij een rechter of de Ombudsman.

BKK

Het CDA wilde dat de regering in overleg ging treden met Bureau Kwaliteit Kinderopvang om te komen tot een structuur waarin zowel vakbonden als de wetenschap voldoende vertegenwoordigd zijn in het bestuur. Na een conflict zijn de verhoudingen binnen BKK scheef komen te liggen. Een aantal van de opgestapte wetenschappers zijn weer terug, maar Abvakabo FNV heeft zich teruggetrokken uit het bestuur. Minister Asscher heeft BKK de tijd gegeven tot mei 2015 om dit te regelen. Hij ziet de motie van het CDA hierover dan ook als een ondersteuning van dit beleid.

Kamerleden begrijpen niet waar het vertrouwen van Asscher in Bureau Kwaliteit Kinderopvang op gebaseerd is. Zij gaven tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer aan zich zorgen te maken over het functioneren van BKK. Lees meer

Effecten kindvoorzieningen

D66 vroeg tot slot naar een vervolgonderzoek naar de inrichting van kindvoorzieningen en de sociaal-economische effecten daarvan. Dit moet een vervolg worden op het SER-onderzoek Tijden van de Samenleving. Asscher lijkt hier niet onwelwillend tegenover te staan, maar wil graag de resultaten van de arbeid-en-zorgtop afwachten. Over deze en de andere moties stemt de Kamer dinsdag 4 november.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.