Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Asscher onderzoekt wettelijke verankering ouderparticipatiecrèche

Marianne Velsink
Hoe ziet de toekomst van de ouderparticipatiecrèches eruit? De opvanglocaties waarvan er slechts zeven bestaan, zijn gedoogd tot en met 31 december 2014. Minister Lodewijk Asscher zoekt uit of het mogelijk is om binnen de Wet kinderopvang ruimte te bieden aan deze categorie kinderopvang waarvan het gebruik door de overheid niet wordt gefinancierd.
Asscher onderzoekt wettelijke verankering ouderparticipatiecrèche
Foto: ANP Photo

In de ouderparticicpatiecrèches beheren ouders zelf de locatie, van A tot Z. Ouders passen er op elkaars kinderen. Vooralsnog ontvangen ouders die gebruikmaken van deze vorm van kinderopvang gewoon kinderopvangtoeslag. De meningen hierover zijn verdeeld. Ouders zijn niet pedagogisch opgeleid, zoals medewerkers in de formele kinderopvang. Bovendien is er weinig groepsstabiliteit, omdat alle ouders op de groep meedraaien.

Kinderopvangtoeslag

Asscher spreekt de wens uit om de ouderparticipatiecrèches te behouden. De vraag is alleen of dat onder de Wet kinderopvang geregeld moet worden en of ouders recht blijven houden op kinderopvangtoeslag. De regering wil daarom analyseren of het wenselijk is om de huidige wet te heroverwegen en ruimte te bieden aan een categorie van opvanginitiatieven die de overheid niet financiert.

Regels kinderopvang

D66 vraagt zich af waarom het zo lang duurt voordat de minister de Kamer hierover kan informeren. Minister Henk Kamp kondigde in zijn ambtsperiode als minister van Sociale Zaken ook al aan dat de toekomstige positie van de ouderparticipatiecrèche onderzocht moest worden. Dat de ouderparticipatiecrèche aan meer voorwaarden uit de Wet kinderopvang niet kan voldoen dan was verwacht, heeft de besluitvorming vertraagd. Asscher verwacht eind 2013 met meer informatie te komen.

‘Geen uitzonderingen’

Brancheorganisatie Kinderopvang heeft de minister gevraagd om de huidige gedoogsituatie niet te verlengen na 1 januari 2015. Een woordvoerder: ‘Wij wijzen het principe van de ouderparticipatiecrèche niet af, wij zouden wel graag zien dat ook deze vorm van opvang  àlle regels van de Wet kinderopvang moet naleven, zonder uitzonderingen, zodat voor alle kinderen gelijke randvoorwaarden voor de opvang gelden.’

2 REACTIES

  1. Ik zou graag een ouder kinderdagverblijf willen hebben in Amsterdam (nieuw west/Slotervaart). Ik vind het een geweldig initiatief en zeker in deze tijd dat we in crisis zitten een uitkomst. Van mij hoeft de overheid zich er ook niet mee te bemoeien. Ouders kunnen het zelf onderling heel goed regelen en als je als ouder op de groep staat hoef je niet ook nog eens de inspectie langs te laten komen voor een goed inspectie rapport. Als ouder zit je er immers ‘bovenop’ omdat je zelf regelmatig op de groep staat. De subsidie die je nu nog krijgt hoeft van mij ook niet. Je betaald zo rond de twee euro per uur. Bij een normaal kdv is dat het driedubbele. Ik hoop op een ouderparticipatiecreche in Amsterdam nieuw west en wil er graag een opstarten.

  2. Lees alle reacties
  3. Toch vervelend als een brancheorganisatie voor je spreekt maar je niet vertegenwoordigd. Ik vraag me af waarom de mening van de branchevereniging er hier toe doet. Vraag het de OPCs zelf eens. De groepsstabilietit op een OPC is vele malen hoger dan regulier. Maar niet op week maar op jaarbasis. de kinderen hechten zich uitstekend. En pedagogisch opgeleid? De eisen zijn nu niet van dien aard dat je met droge ogen kunt beweren dat ouders niet hetzelfde niveau van pedagigische kwaliteit kunnen halen. Maar u hoeft me niet op mijn woord te geloven. Iedereen die daar serieus onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar wil doen is van harte welkom. Elke professional in deze sector weet ook dat kwaliteit van pedagogisch handelen niet van een diploma afhangt. Wat telt is wat er op de groep gebeurt.
    Mark sanders. (belangenvereniging ouderparticipatiecreches i.o)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.