Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Asscher: Kinderopvang is niet gratis

Minister Lodewijk Asscher is niet blij met de uitspraak van de Raad van State. Deze keurde onlangs de constructie goed waarbij de kosten voor kinderopvang door de gastouder werd geschonken aan de klant. In het geval van de zaak ging het om grootouders die op hun eigen kleinkind pasten. 'Kinderopvang is niet gratis. Er wordt serieus en professioneel werk gedaan,' zei Asscher tijdens het wekelijkse vragenuurtje.
Asscher: Kinderopvang is niet gratis
Foto: ANP Photo

In het voorbeeld pasten grootouders, die zich officieel gastouder mochten noemen, op hun kleinkind. De ouders betaalden de kosten voor kinderopvang aan het gastouderbureau. De grootouders storten dit bedrag vervolgens weer terug op de rekening van de vraagouder. Omdat de vader kon aantonen dat er in eerste instantie wel voor de opvang betaald is, behield hij het recht op kinderopvangtoeslag.

Wet aanpassen

Hiermee sprak de Raad van State een eerdere uitspraak van de rechtbank tegen. Minister Asscher is ontstemd over de uitspraak van de Raad. Zijn departement bestudeert het vonnis momenteel en onderzoek hoeveel geld de Belastingdienst is misgelopen. Asscher wil uitzoeken of hij de wet hiervoor kan aanpassen. Hij is van mening dat het belangrijk is om een eigen bijdrage te betalen.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben het helemaal eens met Nienke: als grootouders voor niets op hun kleinkinderen willen passen, en als ouders het oké vinden om hun (schoon)ouders voor niets de verantwoording te geven over hun kinderen, laten ze dat dan vooral doen, maar niet met belastinggeld van ons allemaal.

 3. @M.L. de Groot
  Het systeem vraagt er toch om? Dus een vrijbrief om er misbruik van te maken!!!!!!!!!!!!
  Als een fiets niet op slot staat neemt u die toch ook niet mee. Of als een meisje in een kort rokje loopt vraagt zij er toch ook niet om, om verkracht te worden!
  Wordt een fijne maatschappij als iedereen er zo over denkt.

 4. @Nienke. Wie zegt dat het dát geld is dat de ouders schenken? Als ik als gastouder aan iets of iemand geld schenk (= gift) dan zijn dat altijd mn verdiensten. Dat is wat anders dan mn inkomsten terugstorten. Iedereen mag toch zelf weten wat hij met zn geld doet?
  Het systeem vraagt er toch om? Er zijn gastouderbureaus die zeer handig zijn met de opleidingseisen dus grootouders met een beetje iq doen een internetcursusje en klaar is oma.
  En papa en mama krijgen geld toe op de opvang…kat in het bakkie toch?
  Als men dat niet terecht vindt zal er wat aan het hele systeem van gastouderschap moeten gebeuren denk ik.

 5. Waar hebben jullie het over? Jullie lezen het bericht duidelijk anders dan ik.
  Het gaat hier niet om een gift van de grootouders aan de kinderen. Het gaat erom dat er ten onrechte gebruik wordt gemaakt van de kinderopvangtoeslag. De ouders krijgen dit om hun gastouder, in dit geval de grootouders, te betalen. Deze grootouders storten het geld waar zij recht op hebben vervolgens weer terug naar de kinderen.
  Deze grootouders horen de opvang informeel te doen, aangezien zij hun loon toch terugstorten naar de kinderen. Zo kan de kinderopvangtoeslag gebruikt worden voor andere gezinnen.

 6. Ik begrijp niet helemaal hoe een gift gelinked kan worden aan de inkomsten. Zal wel aan mij liggen. Maar wat ik wel weet is dat ik het absurd vind dat dhr. Asscher hier nu zo op reageert terwijl dit al jaren zo gebeurt en er zelfs grote gastouderbureaus gebouwd zijn op dit gegeven. En het is niet eens gratis maar men krijgt er geld op toe. Fantastisch systeem: opvang van belastinggeld regelen die anders ook op de informele manier was uitgevoerd.

 7. Meneer Asscher, er zijn belangrijker zaken om u mee bezig te houden. Allereerst de gastouderopvang door familie, deze groep neemt ieder jaar af.
  De opvang wordt door immers door de ouder betaald aan de kassier (gastouderbureau) en doorbetaald aan de gastouder.
  De Gastouder (opa/oma) voel doet aan alle eisen die gesteld worden.
  De werkende gastouder betaald belastingen en zorgverzekeringswet.
  Zij blijven actief (werkende) mensen, die in hun eigen levensonderhoud voorzien.
  Voor schenkingen gelden er voldoende regels.
  Met nog meer regels in de kinderopvang (gastouderopvang) daar zit niemand op te wachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.