Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agressie bij peuters door afwijkende werking zenuwstelsel

Peuters vertonen meer agressief gedrag als hun zenuwstelsel niet goed reageert op stresssituaties en ze tijdens de zwangerschap blootgesteld zijn aan risicofactoren als roken en psychische problemen van de moeder, blijkt uit onderzoek.
agressie-peuters-iStock.jpg
Bij kinderen die moeite hebben met het reguleren van hun impulsen en emoties als boosheid en frustratie

Pedagoog Jill Suurland onderzocht de neurobiologische, emotionele en cognitieve factoren van agressief gedrag bij jonge kinderen, meldt Universiteit Leiden.

Boosheid en frustratie

Bij kinderen die moeite hebben met het reguleren van hun impulsen en emoties als boosheid en frustratie, is de coördinatie binnen het autonome zenuwstelsel verstoord. Het sympatisch en het parasympathisch zenuwstelsel werken niet goed samen. In reactie op stress verhoogt het sympathisch zenuwstelsel de ademhaling en de hartslag, en neemt de activiteit binnen het parasympathisch zenuwstelsel af. Maar bij deze kinderen werkt dat mechanisme gebrekkig; het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel zijn tegelijkertijd actief of juist geremd.

Problematisch gedrag

Roken, psychische problemen en veel stress bij de zwangere moeder versterken het problematische gedrag van de kinderen. ‘Dit inzicht is belangrijk voor een vroegtijdige en adequate behandeling van deze kinderen, benadrukt Suurland. Kinderen die agressief zijn in de peutertijd, kunnen vervallen in crimineel gedrag, hebben meer kans op slechte schoolprestaties en depressies. Suurland pleit voor hulp aan zwangere vrouwen met een hoog risicoprofiel via (preventieve) interventieprogramma’s. 

Door stress kan het ouders in het eerste levensjaar van hun kind ook ontbreken aan rust in het hoofd om zich te kunnen verplaatsen in hun kind en worden adviezen van professionals niet goed geïnterpreteerd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.