Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Advies voorbarig en niet goed onderbouwd’

'Advies voorbarig en niet goed onderbouwd'

De twee brancheorganisaties MOgroep Kinderopvang en De Branchevereniging voor ondernemers in de kinderopvang (BKN) noemen het advies van de Onderwsijsraad onverstandig, voorbarig en een ‘gemiste kans’.

Good guys, bad guys
Brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang betreurt de gemakkelijke manier waarop de Onderwijsraad de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk op een zijspoor zet door het basisonderwijs als een betere plek voor drie jarige peuters aan te wijzen. Voorzitter Ina Brouwer vindt het een gemiste kans dat in plaats van een nauwe samenwerking tussen kinderopvang en scholen, de Onderwijsraad zich afzet tegen de kinderopvang. ‘Deze ouderwetse indeling van ‘good’ en ‘bad’ guys zet de kinderopvang en het onderwijs tegenover elkaar in een tijd dat er juist initiatieven worden ontplooid om kinderopvang en onderwijs steeds meer te laten samenwerken. ‘Beide brancheorganisaties willen dat er juist geïnvesteerd wordt in al bestaande samenwerking tussen opvang en onderwijs, zoals de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs.

Niet goed verdiept
Ook de Branchevereniging reageert met een perbericht verrast op het voorstel om peuters vanaf drie jaar in de ochtenduren op de basisschool onder te brengen in plaats van in de opvang of peuterspeelzaal. ‘Het lijkt net of de onderwijsraad zich niet goed heeft verdiept in de sector kinderopvang. De sector heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in de verbetering van kwaliteit.’ De Branchevereniging maakt zich bovendien zorgen om teveel gesleep met jonge kinderen. ‘Wanneer het advies van de onderwijsraad overgenomen wordt, betekent dit dat deze kinderen iedere dag van school naar de opvang gebracht moeten worden, terwijl ze op dit moment gewoon op één veilige plek worden opgevangen.’

Voorbarig en niet goed onderbouwd
Ina Brouwer van MOgroep Kinderopvang vindt dat de Onderwijsraad voorbarig is met haar advies en dat zij haar advies niet goed genoeg onderbouwt. ‘Door de zogenoemde slechte kwaliteit in de kinderopvang als oorzaak voor dit advies te benoemen, ontkent de Raad de werkelijkheid. Niet alleen heeft de kinderopvang de afgelopen jaren grote stappen gezet in groei en kwaliteit; ook blijkt dat de meeste ouders zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de kinderopvang. Dat neemt niet weg dat een pedagogische discussie van groot belang blijft, maar die discussie raakt ook het onderwijs zelf.’ Tot slot vindt de Branchevereniging  het advies op een onhandig moment komen: ‘Een stelselwijziging zou enkel leiden tot onnodige onrust en gezien het huidige economische klimaat onverantwoorde en ondoordachte investeringen, kennis- en kapitaalvernietiging. Dat is niet in het belang van het kind.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.