Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies OMT: kinderopvang en onderwijs weer open, bso blijft dicht

De kinderopvang en basisscholen kunnen weer open. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Voor de bso geldt het advies niet. Of de grotere besmettelijkheid van de Britse variant in het advies over de heropening een rol speelt, is nog niet bekend.

lockdown heropening opvang bewegen gezonde kinderopvang
© pikselstock / stock.adobe.com

Datr meldt de NOS. Er is volgens het OMT wel sprake van een reëel risico dat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames gaat stijgen. Daarom is het advies naar verluidt niet unaniem; enkele leden zouden tegen de openstelling zijn gekant. Een meerderheid van het OMT pleit echter voor ‘ruimte voor perspectief en enige versoepeling’.

De buitenschoolse opvang (bso) kan volgens het OMT nog niet open, omdat de groepen op de BSO en op school anders zijn samengesteld. Heropening van de bso zal dus tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding van het coronavirus leiden.

Britse variant

Of er in het advies iets wordt gezegd over de verspreiding van de meer besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het virus, is nog niet bekend. Na zijn wekelijkse persconferentie gaf premier Rutte nog aan op de laatste cijfers over de verspreiding van de Britse variant onder jonge kinderen te willen wachten.

De komende dagen neemt het kabinet een besluit over de heropening. Dinsdag geven premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie waarin dit besluit bekend wordt gemaakt.

Strengere beslisboom

In de kinderopvangsector wordt gematigd positief geoordeeld over de heropening. Kinderopvangondernemer Corona Koek gaf eerder aan dat de opvang volgens haar prima weer open kan. ‘Op onze 170 kinderopvanglocaties geen enkele besmettingsexplosie. Bezetting kinderen nu rond de 60%. Goede ventilatie is wettelijk verplicht, protocollen in orde. Kinderopvang kan prima open!’

Op de Facebookpagina van Kinderopvang totaal is een levendige discussie gaande. Veel pm’ers beschouwen de heropening als een goede zaak, terwijl sommigen aangeven niet ‘als proefkonijn’ te willen fungeren. Ook gaan er stemmen op voor een strengere beslisboom.

Het RIVM doet onderzoek naar de besmettelijkheid voor kinderen van de nieuwe Britse variant van het coronavirus. Op basis van recent onderzoek lijkt deze variant voor kinderen zeker besmettelijker te zijn dan de klassieke variant, maar niet meer dan bij volwassenen. Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.