Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies: blijf ouders compenseren die geen opvang krijgen

Net als tijdens de vorige lockdown doen de brancheorganisaties een dringend  beroep op de kinderopvang om ouders die geen gebruik kunnen maken van de opvang, het gedeelte boven de kinderopvangtoeslag (KOT) te vergoeden.
ouder, lockdown, stress, noodopvang
© photographyfirm / stock.adobe.com

Dit bleek tijdens een recente online ledensessie van de BMK. Het advies geldt ook voor gastouderbureaus.

Het uitgangspunt is dat ouders die geen gebruik kunnen maken van de opvang, door de kinderopvang gecompenseerd worden voor het boven-KOT deel.

Wel opvang?

Als ouders wél gebruik maken van de opvang in het kader van noodopvang kan de organisatie ervoor kiezen de boven-KOT compensatie alleen uit te keren voor de dagen dat er geen gebruik is gemaakt van de opvang. Met andere woorden: de boven-KOT compensatie wordt alleen betaald over de contracturen waar de ouder géén gebruik van heeft gemaakt.

Een klein deel van de ouders maakt meer gebruik van de noodopvang dan de uren waarvoor ze een contract hebben. Het advies van de BMK is deze opvang ‘om niet’ te verstrekken als dat binnen de bestaande personeelsbezetting of beschikbare uren gastouderopvang kan worden opgelost.

Vaccinatie

Een ander thema dat aan de orde kwam tijdens de ledensessie was de vaccinatie tegen corona. Een werkgever kan een werknemer niet verplichten zich te laten vaccineren, aldus de BMK. Deze mag zelf beslissen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. De BMK is juridische werkgeversvraagstukken rond deze kwestie momenteel aan het uitzoeken.

Als de besmettelijkheid van de Britse (of een andere) variant van het virus voor kinderen hoger blijkt, zal de BMK pleiten voor voorrang op testen en voorrang op vaccineren.

Lees het hele verlag hier.

Net als tijdens de eerste lockdown ontvangen alle ouders die normaal gesproken gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen, een tegemoetkoming van de eigen bijdrage. Hoe gaat dat in zijn werk? Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.