Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leuke levende letters

Tijdens een themaweek Leuke Levende Letters is het ook aardig om eens buiten de landsgrenzen te kijken. De kinderen hoeven natuurlijk geen Chinese tekens of cyrillisch schrift te leren, maar het is wel belangrijk als ze beseffen dat de Nederlandse taal en ons alfabet niet de enige werkelijkheid is. Bovendien ogen de mysterieuze letters uit vreemde talen heel spannend voor kinderen. (einde intro)
Leuke levende letters
Foto: ANP Photo

(2 tot 8 jaar) Chinese karakters schilderen

Chinese karakters ogen heel mysterieus. Het is spannend voor de kinderen om die na te schilderen. Begin met je te verdiepen in de karakters. Vaak hebben de karakters een grotere betekenis dan slechts één letter, bijvoorbeeld ‘berg, mond of kind’. Kies tekens die de kinderen aanspreken en niet te moeilijk zijn om na te schilderen. Schilder ze eerst zelf op een groot papier en hang dat op. Geef dan elk kind papier, een kwast en een pot zwarte verf. Doe zelf ook mee en bouw de karakters samen op. De resultaten vormen een mooie versiering van het kindercentrum tijdens de themaweek.

Informatie: www.chineesvertaalbureau.nl/chinese_karakters.

(4 tot 8 jaar) Bonjour! Een buitenlandse week

Waarom praten mensen in andere landen zo merkwaardig? Laat de kinderen kennismaken met vreemde talen. Je kunt een week lang één taal centraal stellen en de kinderen enkele woorden of uitdrukkingen leren. Neem bijvoorbeeld Engels. Aan het begin van de week leren de kinderen een paar uitdrukkingen. Bijvoorbeeld: hello, goodbye, good morning, thank you, excuse me. Of ga op de Franse toer met: bonjour, merci beaucoup en au revoir. Je herhaalt dit dagelijks en je kunt het natuurlijk

aanvullen met Engelse of Franse snacks, vlaggen, liedjes en foto’s.

Tip: ga na welke nationaliteiten de kinderen hebben. Zijn er bijvoorbeeld Turkse kinderen in de groep? Dan is het leuk om Turks als uitgangspunt te nemen. Je kunt hier bovendien de Turkse ouders bij betrekken.

 

(2 tot 8 jaar) Buitenlands bezoek

Als vervolg hierop kun je iemand van een andere nationaliteit uitnodigen om met de kinderen te praten. Het moet wel iemand zijn die ook goed Nederlands spreekt. Laat deze persoon praten in zijn of haar taal en met de kinderen woordjes en zinnen uitproberen.

 

(6 tot 8 jaar) Cyrillisch schrift

In landen als Rusland, Roemenië en Bulgarije kom je het cyrillisch schrift tegen. Leer de kinderen enkele van deze geheimzinnige tekens en vertaal dan korte Nederlandse woorden in het cyrillisch. Het gaat er niet om de kinderen echt cyrillisch te leren, maar om hen te laten beseffen dat er grote delen van de wereld zijn, waar ons alfabet niet wordt gebruikt.


(4 tot 8 jaar) Leer een buitenlands liedje

Oefen met de kinderen een eenvoudig Engels, Frans of Turks liedje. Leg de betekenis van het liedje uit en herhaal dit regelmatig. Een simpele, korte rijm kan ook. Meer informatie: www.peuteren.nl, klik op Muziek en dan op Buitenland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.