Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Kritiek op doorberekenen reistijd

Kritiek op doorberekenen reistijd

Er is ophef ontstaan in de Tweede Kamer over het doorberekenen van reistijd van de school naar de opvang door kinderopvangorganisaties. Een anonieme klokkenluider uit de opvangbranche heeft hierover een brief gestuurd naar verschillende politici in de Tweede Kamer.

'Niet de bedoeling'
Kamerlid van Hijum (CDA) staat ervan versteld dat kinderopvangorganisaties de reistijd als opvangtijd berekenen. Ouders vragen vervolgens opvangtoeslag aan voor deze uren en het Rijk is meer geld kwijt. ‘Ik wil dat minister Kamp volstrekt duidelijk maakt dat dit niet de bedoeling is.' Er wordt in landelijke media gesproken over het frauderen met miljoenen euro's, omdat reistijd van en naar de opvanglocatie officieel niet mag worden berekend als opvangtijd.

'Het is juist kwaliteit'
Volgens ondernemers in de kinderopvang ligt dit wel wat genuanceerder. Katinka Janssen, directeur van kindercentrum 't Rovertje, schrikt van de term fraude. ‘Onze medewerkers zijn een half uur voor aanvang in de bso aanwezig, checken de aan- en afmeldingen, zorgen dat fruit, drinken en koek klaar staan en bereiden de activiteiten voor. Daarnaast halen ze de kinderen op bij een aantal scholen met onze eigen busjes. We rekenen een half uur tijd voor het voorbereiden van de groep, de activiteiten en het ophalen. Dat lijkt mij geen fraude maar juist kwaliteit ten behoeve van de opvang.'

Marianne Velsink

Gerelateerde tags

10 reacties

 • no-profile-image

  de Bodt

  Het kan ook anders opgelost worden. Halen we de kinderen niet meer van school op en maken we de ouders hier zelf voor verantwoordelijk...Wat zou het verschil in kosten zijn tussen een half uur opvang en een taxiritje?
  Volgende vraag: moet die taxichauffeur dan ook een VOG hebben en een pedagogische opleiding?

 • no-profile-image

  Stel je voor dat we alleen de tijd berekenen dat de kinderen binnen zijn bij de bso. Van school naar de opvang is geen opvangtijd? En als we dan buiten gaan spelen, is dat ook geen opvang meer? Of als we een uitstapje maken, zitten we ook niet 'op de bso'. Wat een onzin!
  Daarbij: De meeste kinderdagverblijven rekenen een vast tarief voor vaste uren, ongeacht of een kind bijvoorbeeld om 5 of 6 uur wordt opgehaald. Is dat ineens ook fraude dan? Daar zitten lijkt me meer uren in dan in dat kwartiertje reistijd per dag...

 • no-profile-image

  inge

  De klokkenluider uit de opvangbranche moet zich schamen. Wat een onzin is dit om een brief te sturen naar politici over de reistijd. Moeten de kinderen dan zelf naar de bso komen zonder ze op te halen?En ik snap die politici ook niet die dit serieus nemen. Maar ja die denken alleen ''er valt nog meer bij de kinderopvang weg te halen''. Zo zie je maar weer dat sommige politici totaal geen idee hebben hoe het eea werkt op de werkvloer.

 • no-profile-image

  Linden

  Ik neem aan dat de medewerkers verantwoordelijk zijn voor de kinderen, ook tijdens het halen en brengen naar school. Deze mensen werken niet voor zoete koek dus is het heel logisch dat het doorberekend word. V.w.b. ouderbesprekingen, kindvolgsystemen e.d. is dit iets wat de organisatie moet starten, dat beslissen de pw'ers niet. Een ouder is en blijft hoofdopvoeder, meer interesse in je eigen kind tonen bied gelijk het volgen van diens ontwikkeling. Niet alles afschuiven.

 • no-profile-image

  Zoals ik het hier lees, PM-ers vangen dus alleen kinderen op en hebben geen voorbereidingstijd nodig en wat dacht u van het maken van kindvolgverslagen maken, oudergesprekken voorbereiden, werkbesprekingen.....kwaliteit leveren heet zoiets en dat is inderdaad gelinieerd aan tijd en die tijd zal betaald moeten worden. We hebben toch zo'n grote mond over het leveren van kwaliteit?

 • no-profile-image

  sorry maar de kinderen worden bij ons op school vaak met de taxi opgehaald.
  als er kinderen uit andere scholen gehaald worden zitten de kinderen ook nog eens alleen in het busje.
  dus ja als je het over goede zorg hebt zorg dan voor 1 busje per school en die brengt de kinderen door heel harderwijk en niet per school wat kinderen halen en per opvang wat kinderen af zetten.
  zo zitten de kinderen niet alleen in de taxi en kan er niks met ze gebeuren.
  en ja ik heb als gastouder ook voor bereidende werkzaamheden en na zorg maar die krijg ik toch ook niet betaald.
  risico van het vak zeggen ze dan..
  maar goed de kosten is en blijft een moeilijk iets.
  laten ze eens kijken naar de kosten die gemaakt worden met vrije dagen van de ouders.
  zou een hoop minder kosten zijn denk ik dan.

 • no-profile-image

  biggelaar

  Dit CDA-Tweede Kamerlid kan zich beter bezig houden met de werkelijke problemen in de kinderopvang. Natuurlijk is reistijd van de PWers voor de kinderen werktijd en hoort dat bij een goede opvang! Dus wordt het aan ouders in rekening gebracht.

 • no-profile-image

  Drenth

  Geachte heer, mevrouw,

  De pedagogisch medewerkers moeten de kinderen van school halen en moeten bij school wachten totdat de klas uitkomt. Dan is het toch logisch dat dit betaald moet worden. .

 • no-profile-image

  Wagemakers

  Als kinderen op school worden opgehaald door een pedagogisch medewerkster begint op dat moment de zorg. Vanaf dat moment wordt daarvoor dus ook betaald door ouders. Sterker nog: zoals mevr. of dhr. v.d. Veer zegt: al een half uur eerder zijn de medewerkers bezig met de voorbereiding op de groepen en het regelen van het ophalen van de kinderen. Deze tijd berekenen we niet in uren aan de ouders, maar die wordt vanzelfsprekend wel doorberekend in het tarief. Er is niet een magisch potje waar dat uit betaald kan worden, dat komt rechtsom of linksom echt uit de omzet. Dus het gaat er, geloof ik, meer om hoe het wordt genoemd op de nota of wordt doorberekend in het uurtarief, dan of de kosten gemaakt en dus berekend worden.
  M. Wagemakers, Directeur/Eigenaar Kinderopvang

 • no-profile-image

  van der veer

  Het lijkt bijna het reageren niet waard. Wat een onzin. Het ophalen van de kinderen (ik ben pedagogisch medewerker buitenschoolse opvang) HOORT bij de opvang. Dus dat word in rekening gebracht. vanaf uitgaan school toch... Wie ziet hier wat over het hoofd?? Een heel raar bericht als je het mij vraagt..

Of registreer je om te kunnen reageren.