Sterke interactievaardigheden maken het verschil, voor de kinderen én voor jou
Elke dag bied je begeleiding, troost, uitdaging en veiligheid aan de kinderen in jouw groep. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw handelen daadwerkelijk bijdraagt aan hun welbevinden en ontwikkeling? Het antwoord ligt in de kracht van jouw interactievaardigheden – hoe jij omgaat met kinderen en hun ontwikkeling stimuleert.De interactievaardigheden zijn onderverdeeld in basale en educatieve vaardigheden. De basale vaardigheden zijn: sensitieve responsiviteit, respect voor de autonomie en structureren en grenzen stellen. Samen vormen ze de basis van verantwoorde kinderopvang. Ze zorgen dat kinderen zich prettig en gezien voelen, en bieden ruimte voor ontdekking binnen grenzen. Het creëren van een veilige, vertrouwde omgeving is belangrijk voor hun ontwikkeling.
Zijn jouw interactievaardigheden op niveau, dan draag je bij aan de vier wettelijke basisdoelen van Riksen-Walraven. Dit versterkt de pedagogische basis, verhoogt de rust in de groep, verbetert de groepssfeer en helpt bij uitdagend gedrag van kinderen. Samen met collega’s focussen op deze vaardigheden versterkt het effect verder.
Versterk je basis: de basale vaardigheden
Tijdens de incompanytraining ‘Basale vaardigheden’ zetten we een bewustwordingsproces in gang. De deskundige trainers van Kans Kwadraat passen de interactievaardigheden op prettige en soms doelbewust op onprettige manieren toe. Zo ervaar je zelf welk effect interactievaardigheden hebben: op jou én op kinderen. Op jezelf, maar ook op de kinderen. Dit zorgt voor herkenning en inzichten. Je leert reflecteren op je eigen gedrag en dat van collega’s.
E-learning Interactievaardigheden als startpunt
De interactievaardigheden komen in de opleiding van elke pedagogisch medewerker aan bod. Ze staan ook in het pedagogisch beleidsplan van de organisatie. Maar wat ze écht inhouden en welk gedrag erbij hoort… Daarom fris je eerst je kennis op met de e-learning over de interactievaardigheden. Deze richt zich op het herkennen van de drie basale vaardigheden in video’s van herkenbare situaties op de groep. Je leert over het effect van interacties van pm’ers op het gedrag van kinderen en oefent met dilemma’s. Er zijn aparte versies voor 0-4 jaar en voor de buitenschoolse opvang.

Samen leren en verbinden
De trainingsbijeenkomsten met het team richten zich op herkennen, ontdekken, ervaren en ontwikkelen van de basale vaardigheden. Na een korte theoretische basis ligt de focus op de praktijk. De basale vaardigheden worden gekoppeld aan jouw groep en de kinderen die jij begeleidt. Wat gaat al goed? Waar liggen kansen voor verbetering? Na elke bijeenkomst pas je de inzichten direct toe. Je werkt aan een zelfgekozen doel en maakt observatieopdrachten over je eigen handelen. Dit zorgt voor betere kwaliteit én meer werkplezier.
Ook praktische vragen worden besproken, bijvoorbeeld: skeeleren kinderen met of zonder bescherming? Verschillende afspraken zorgen voor onduidelijkheid en frustratie bij jezelf én bij kinderen. Heldere afspraken zorgen voor rust, structuur en veiligheid. Jij, je collega’s en de kinderen weten waar ze aan toe zijn.
De bijeenkomsten versterken de teamverbinding. Je spreekt dezelfde taal, maakt gezamenlijke afspraken en creëert een open feedbackcultuur. Je leert ook elkaars sterke kanten kennen: de een is zorgzaam en nabij (sensitieve responsiviteit), de ander biedt structuur (structureren en grenzen stellen) of stimuleert zelfstandigheid (respect voor de autonomie). Door die verschillen te benutten, groei je niet alleen individueel, maar ook als team.
De volgende stap: educatieve vaardigheden
Staat de basis stevig, dan volgt de vervolgtraining met verdieping van de educatieve vaardigheden. Het gaat om: praten en uitleggen, ontwikkelingsstimulering en begeleiden van interacties. Deze vaardigheden verdiepen het pedagogisch handelen, waardoor kinderen daadwerkelijk iets leren.
Deze training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 2 uur waarin steeds één interactievaardigheid centraal staat. Andere wensen? We denken graag mee, bijvoorbeeld over langere bijeenkomsten of extra aandacht voor een vaardigheid.
Wat levert de training op?
-
- Teamontwikkeling en verbinding: samenwerken aan gemeenschappelijke doelen en open feedback geven.
- Bewustwording & werkplezier: inzicht in eigen interactievaardigheden.
- Professionalisering voor ieder niveau: vergroten van de basiskennis en ontwikkeling in de vaardigheden, vooral in tijden van zijinstromers en verkorte opleidingstrajecten.
Wil jij met jouw team aan de slag?
Ontdek de incompanytraining Basale vaardigheden en vraag een vrijblijvende offerte aan!