Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

56.000 meer kinderen naar opvang

Redactie Kinderopvang
Het aantal kinderen in de opvang neemt opnieuw toe. In het tweede kwartaal van 2017 gingen er 56.000 kinderen meer naar de opvang dan in 2016. Dat blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken.

In het tweede kwartaal van 2017 gingen 736.000 kinderen de opvang. 293.000 kinderen maakten gebruik van de dagopvang, 341.000 van de buitenschoolse opvang (bso) en 121.000 kinderen gingen naar gastouders. Sommige kinderen maakten gebruik van meerdere vormen van opvang, waardoor het totaal van bovengenoemde hoger uitkomt.

Urendaling

Hoewel het aantal kinderen in de opvang jaarlijks toeneemt, neemt het gemiddeld aantal uren per kind per maand af. In vergelijking met dezelfde periode in 2016 daalde het aantal uren in de dagopvang met 0,9. Dat komt mede door de harmonisatie, waarin peuterspeelzalen worden omgevormd tot kinderdagcentra. Door het kortdurende aanbod van peuteropvang, ligt het aantal uren per kind lager. De bso en gastouderopvang van jonge kinderen hebben wel te maken met lichte groei: voor de bso is dat 0,2 uur per kind per maand, voor gastouderopvang van 0 tot en met 3-jarigen neemt het gemiddeld aantal uren toe met 0,3 per kind per maand. De gastouderopvang van 4 tot en met 12-jarigen laat een afname zien van gemiddeld 1,4 uur per kind per maand.

Groeiende economie

Volgens het ministerie van SZW en de Belastingdienst gaan er meer kinderen naar de opvang door de groeiende economie. Veel vrouwen kregen het afgelopen half jaar een baan. Jonge moeders werken nu gemiddeld 26 uur per week. Het aantal werkende vrouwen is nu op het hoogste niveau sinds 2011.

Asscher

Minister Asscher: ‘Het is fantastisch om te zien dat steeds meer moeders werken en dat hun kinderen dan terecht kunnen bij kwalitatief goede en betaalbare opvang. Zij kunnen in die tijd spelenderwijs al veel leren en natuurlijk ook gezellig samen spelen met andere kinderen. Daar hebben zij later veel profijt van. Goed voor hun taal en goed voor hun ontwikkeling.’

Meer locaties

Het afgelopen jaar zijn er meer kinderopvanglocaties bijgekomen, waaronder 628 dagopvanglocaties en 238 bso’s. Het aantal gastouders daalt al jaren; er zijn nu bijna 1.400 gastouders minder dan in de zomer van 2016.

Bekijk hier de 2e kwartaalreportage kinderopvang >>>

Bron: Rijksoverheid


Als gevolg van de nieuwe eisen in de Wet IKK en de Harmonisatie, die ingaan op 1 januari 2018, moest de huidige cao Kinderopvang 2016-2017 tussentijds gewijzigd worden. De nieuwe cao is nu online in te zien. Lees meer


 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.