Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gastouders laten duizenden euro’s liggen

Gastouders die aan bepaalde criteria voldoen, zijn ook ondernemers. Veel gastouders weten dit niet en laten daardoor veel belastinggeld liggen. ‘Ondernemers kunnen aanspraak maken op een grote belastingbesparing van 3 tot 5 duizend euro per jaar met terugwerkende kracht tot vijf jaar.’
Gastouders laten duizenden euro’s liggen
Foto: ANP XTRA

Belastingadviseur Gijs Steijsiger, partner bij De Kroon Adviseurs, schat in dat er zo’n 8 duizend gastouders zijn die zonder het te weten ondernemer zijn. Zij laten per jaar tussen de 3 en 5 duizend euro liggen. Dat is zo’n 32 miljoen euro per jaar. Een teruggave mag met terugwerkende kracht tot vijf jaar worden aangevraagd. Een enorm vermogen blijft dus liggen. Steijsiger schetst dat één gastouder die dit niet doet in tien jaar tijd zo’n 40 duizend euro laat liggen. Hoe kan het dat deze ondernemers zoveel geld laten liggen?

Kamer van Koophandel

‘Veel gastouders denken dat ze niet als ondernemer gekwalificeerd kunnen worden, omdat ze niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dit is een grote misvatting’, zegt de belastingadviseur. De Belastingdienst gaat uit van een aantal harde en zachte criteria om na te gaan of iemand een ondernemer is in plaats van een genieter resultaat uit overige werkzaamheden. ‘Nergens in de Belastingwet staat dat je bij de Kamer van Koophandel moet ingeschreven staan om een ondernemer te zijn.’

Uren en winst

Harde criteria zijn dat de omzet voldoende moet zijn (minimaal € 8.500 in een kalenderjaar) en dat een ondernemer genoeg uren werkzaam is geweest voor de onderneming (minimaal 1225 uren in een kalenderjaar). ‘Een gastouder hoeft niet 1225 uur opvang te bieden om hieraan te voldoen. Andere werkzaamheden voor de onderneming tellen ook mee, zoals marketing, ouderbezoeken of website-onderhoud.’ Daarnaast moet een onderneming kunnen aantonen dat het beoogt om winst te maken. Heel simpel gezegd moet een onderneming aan het eind van het jaar winst overhouden om aan deze criteria te voldoen.

Ondernemersrisico

Daarnaast moet een gastouder ondernemersrisico’s hebben om als ondernemer gezien te worden. Die zijn er volop, stelt Steijsiger. Een gastouder heeft debiteurenrisico, want een vraagouder kan in de schuldsanering terechtkomen. Daarnaast heeft een gastouder een continuïteitsrisico, want kinderen ontgroeien de opvang. Verder is er natuurlijk een aansprakelijkheidsrisico.

Belastingadviseur

Steijsiger raadt gastouders aan om te blijven doen waar ze goed in zijn: opvang. Voor de belasting kunnen ze het beste een professional inschakelen. Deze kan al voor een paar honderd euro per jaar de belasting doen. Die kosten halen ze er volgens Steijsiger makkelijk uit, omdat een adviseur alle aftrekposten en ondernemersfaciliteiten kent.

Steijsiger is belastingadviseur bij De Kroon Adviseurs. Teruggaaf van teveel betaalde belastinggeld gebeurt bij De Kroon Adviseurs op basis van no cure no pay. Daarnaast is Steijsiger Marketing- & Belastingspecialist bij Het Gastouderplatform.

Wie op gastouderbureau googelt, komt veel informatie tegen voor vraagouders. Informatie voor gastouders is bijna niet te vinden, terwijl zij met dezelfde vraag zitten: ‘Hoe weet ik of het bureau waarmee ik in zee ga een goed gastouderbureau is?’ Lees meer >>

4 REACTIES

  1. Beste SO Holtslag, zelf werk ik via een gastouderbureau en zij hebben mij vanaf het begin goed begeleid met alles wat ik moest regelen. Aanmelden bij een gastouderbureau is bijvoorbeeld 1 van de stappen. Zij helpen je met de aanvraag bij de GGD voor een inspectie van de locatie waar de opvang plaatsvind. Ook kunnen zij je helpen met meer kindjes als je dat wenst. Ouders dienen wel een maandelijks bedrag te betalen aan het GOB voor de bemiddeling. Als je een goed GOB zoekt en je aanmeld helpen zij je op weg…Succes!

  2. Lees alle reacties
  3. Weet iemand waar ik duidelijke informatie kan krijgen om zzp gastouder kan worden? Zoals welke eisen er zijn? Liefst stapgewijs want ik heb zoveel gelezen dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen.
    Ik ben in bezit van spw 3 diploma, ehbo kinderen en volwassenen en bhv certificaten. Daarnaast heb ik ook een klant die mij graag wil inhuren voor om 2 kinderen op te vangen in hun huis.
    Graag advies of ervaringen van zzp gastouder/spw-ers 3

  4. Ik doe dit al weer heel wat jaartjes zelf. Dit tot grote tevredenheid van de vraagouder. Als de belastingdienst vragen heeft dan kunnen ze dit zo bij mij opvragen, ze krijgen ook keurig een jaaropgave. mijn hele administratie is ook bij de belasting. Op deze manier is de hele administratie heel transparant. Regelmatig controleert de belastingdienst bij mij of alles klopt wat de vraagouder opgeeft. Als er nu ook weer rechtstreeks aan mij betaald gaat worden kan daar ook niets meer fout gaan. Want stel dat mijn franchise gever failliet gaat ,en ik nog geld krijg die de ouders aan hun voldaan hebben, dan kan ik naar mijn zuur verdiende geld fluiten.

  5. Veel gastouders worden voor de domme gehouden en wijs gemaakt dat zij alleen via een te dure, onnodige franchiseformule via een gastouderbureau, zzp gastouder kunnen zijn.
    Een veel te dure accountant/ bealstingsadviseur is ook niet nodig, deze simpele administratie kan de zzp prima zelf doen, een controle bij de aangifte is wel wenselijk.
    Tot slot zou het fijn zijn als deze zzp gastouder 1 ondernemersrisico minder op het lijf wordt gedrukt en weer zelf kan factureren aan haar klanten( de vraagouders). Immers door deze verplichte administratie en aangifte van de zzp gastouder, is er rechtsstreekse controle inzake kinderopvangtoeslag, wel mogelijk. Want zeg nu zelf, wat als het GOB failliet gaat of er met de betalingen van de ouders vandoor gaat?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.