Topsprekers in de Kinderopvang

Luister naar inspirerende en humoristische lezingen van o.a. Elly Singer en Steven Pont!

Het congres Topsprekers in de kinderopvang gaat online door!
Goed nieuws: het congres Topsprekers in de kinderopvang gaat online door. Je kunt het congres vanuit huis veilig en op afstand bijwonen. Aanmelden voor deze interactieve dag, inclusief lunchbox, is nog steeds mogelijk.

Werken met jonge kinderen is een vak, een professie! Door nieuwe inzichten en onderzoek weten we steeds meer over de professionalisering van de kinderopvang. “Professioneel opvoeden” levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen.

Deze nieuwe editie van het congres Topsprekers in de Kinderopvang op 12 maart staat daarom in het teken van wat jij als pedagogisch professional kunt betekenen als het gaat om de ontwikkeling van het jonge kind én de contacten met ouders.

Helikopterouders, emotieregulering en veel meer!
Vier topsprekers belichten ieder een ander aspect als het gaat om het versterken van het pedagogische vaardigheden en geven nieuwe inzichten in de contacten met ouders. Er wordt antwoord gegeven op de vragen:

 • Welke vaardigheden hebben kinderen nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen?
 • Welke vaardigheden kunnen pedagogisch medewerkers, gastouders en docenten hiervoor inzetten?
 • En hoe kan je je ontwikkelen binnen je vak en ouders hierin meenemen?

Dit congres is bedoeld voor pedagogisch medewerkers (dagopvang), pedagogen, kwaliteitsmedewerkers, locatiemanagers/directeuren kinderopvang, gastouders en gastouderbureaus en management.

Online, interactief via livestream en Zoom

 • Diverse momenten voor interactie met de sprekers
 • Afwisselende werkvormen
 • Actief aan de slag in 2- of 4-tallen
 • Mogelijkheid om ervaringen te delen
 • Inclusief lunch

Meld je vandaag nog aan en ontdek hoe jij als pedagogisch professional nóg beter kan worden?

Ervaringen van deelnemers aan de vorige editie:
‘Veel geleerd, nieuwe ideeën opgedaan die je in de praktijk kunt gebruiken. Het geeft weer nieuwe inspiratie.’
‘De sprekers hielden mij geboeid tot aan het einde van hun verhaal.’
‘Alle kennis was welkom en werkt inspirerend, of je nou leidinggevende bent,
of coach of pedagogisch medewerker.’

Programma online congres Topsprekers in de Kinderopvang 12 maart 2021

09.00
Online inloop
09.15
Opening door de dagvoorzitter
09.35
Lees meer Sluiten
Het effect van helikopterouders, curlingouders en hyperouders

Helikopterouders, curlingouders, hyperouders. Een overdaad aan aandacht is net zo ontwrichtend als een tekort. Kinderen krijgen tegenwoordig zo weinig ruimte dat hun eigen initiatief wordt gesmoord. Ook is er te weinig speelruimte om fouten te mogen maken. We grijpen te vaak in voordat het fout gaat. Terwijl het in ontwikkelingspsychologische zin goed gaat als het fout gaat. Als het fout gaat, leren kinderen: ‘dat weet ik nu’. Ouders van tegenwoordig zijn in de ogen van Steven Pont vaak te gericht bezig met het kind te beheersen. “Poets je tanden, trek je jas aan.” Dit beheersen hoort er natuurlijk bij, maar het is veel interessanter om in te gaan op de ontwikkeling van het kind, blijvend contact te maken. Een betoog over begrenzing in plaats van beperking.
Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog

Aansluitend reflectie opdracht in break-outsessies:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

10.55
Ochtendpauze
11.20
Lees meer Sluiten
Emotieregulering: De innerlijke logica van kinderen

Waarom gehoorzamen kinderen bij een verbod of juist niet? Wat maakt dat sommige kinderen zich regelmatig agressief of boos gedragen? En hoe kan het dat het ene kind vermijdend gedrag vertoond, waar het andere kind juist de confrontatie aan lijkt te gaan?

Dergelijk gedrag kan een manier zijn om in eigen behoefte te voldoen, om aandacht vragen, wegens schaamte, om  straf te ontkomen, of om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Hoe kan je hier als professional binnen de kinderopvang op de juiste manier mee omgaan?

Tijdens dit onderdeel gaat Elly Singer in op haar onderzoek naar de innerlijke logica van kinderen.
Dr. Elly Singer, ontwikkelingspsycholoog, pedagoog en senior onderzoeker

Aansluitend reflectie opdracht in break-outsessies:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

12.25
Lunchpauze
13.25
Lees meer Sluiten
De ruimte als derde pedagoog

 • Hoe creëer je meer rust op de groep?
 • Hoe zorg je er voor dat kinderen goed samenspelen?
 • Hoe daag je ze uit in creatief spel?

Het liefst zou je de ruimte binnen jouw groep zo inrichten dat ieder kind overal ontdekkingen kan doen. Het begint allemaal met goed observeren: hoe bewegen kinderen zich door de groepsruimte en hoe gebruiken ze het spelmateriaal? Een goed ingerichte ruimte geeft jou meer rust en ondersteunt je bij je pedagogische taken. Zo werkt de ruimte als extra pedagoog.

Tijdens dit onderdeel gaat Annemiek Waage in op het spelgedrag en het gebruik van de ruimte bij jongere en oudere kinderen.
Annemiek Waage, pedagoog

Aansluitend reflectie opdracht in break-outsessies:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

14.45
Middagpauze
15.10
Lees meer Sluiten
Omgaan met lastige situaties, jij maakt het verschil!

Ben jij trots op de kinderopvang en op hoe jij weer iedere dag het verschil maakt? Ja? TERECHT! We mogen ontzettend trots zijn op onze kwaliteiten, onze professionaliteit en onze meerwaarde. Dat we een vitaal beroep hebben is in de uitdagende coronatijd maar weer eens gebleken.

Schreeuw jij deze trots wel eens van de daken? En kun jij niet ophouden met vertellen hoe geweldig het wel niet is om in de kinderopvang te werken? Misschien niet. We zien namelijk dat veel professionals in de kinderopvang bescheidenheid als kwaliteit hebben. Een prachtige kwaliteit! Echter als we doorslaan in deze kwaliteit, komt de valkuil onzichtbaarheid om de hoek kijken. Dat is wat we regelmatig in de media lezen of in trainingen terug horen: we worden niet gezien als de professional die we zijn óf de kinderopvang wordt niet serieus genomen.

Door iedere dag weer te laten zien en te laten ervaren wat we in huis hebben, maken we onze meerwaarde tastbaar. Denk aan het signaleren van mogelijke problemen bij kinderen of het adviseren van ouders tijdens de overdrachtsgesprekken.
Als inspirerende afsluitende spreker deelt Nicole op haar eigen humoristische wijze hoe je je als zelfbewuste professional het contact met ouders kunt aangaan. Met een bak inspiratie, humor en actie sluit Nicole de dag af. Want zij gelooft: JIJ MAAKT HET VERSCHIL! IEDERE DAG WEER!
Nicole van Asten, directeur en trainer, Parenticom & Partners

Aansluitend reflectie opdracht in break-outsessies:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

16.15
Afronding door de dagvoorzitter
16.25
Einde programma

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Vrijdag 12 maart 2021

Online, interactief via livestream en Zoom

 • Diverse momenten voor interactie met de sprekers
 • Afwisselende werkvormen
 • Actief aan de slag in 2- of 4-tallen
 • Mogelijkheid om ervaringen te delen
 • Inclusief lunch

Tarieven*
€ 199,- p.p. (btw vrij) | Groepstarief (vanaf 3 personen)
€ 229,- p.p. (btw vrij) | Abonneetarief Kinderopvang en Management Kinderopvang
€ 259,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief

€ 799,- p.p. (btw vrij) | Commercieel tarief

Inclusief

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en/of acties van (onderdelen van) BSL en niet geldig voor niet-primaire doelgroep of voor commerciële partijen (leveranciers van diensten en producten aan de kinderopvangsector).

**Behoor je tot de niet-primaire doelgroep, dan rekenen wij de prijs van €799,- p.p. (excl. btw) als deelnameprijs. Je aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer je behoort tot de niet-primaire doelgroep, behouden wij ons het recht om contact op te nemen om je aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers. Twijfel je of je tot de primaire doelgroep behoort, mail dan gerust naar yefke.patiwael@bsl.nl.

Voor wie? (primaire doelgroep)
Managers, leidinggevenden, locatiemanagers, pedagogisch medewerkers, gastouders, peuterspeelzaal/bso medewerkers, professionals, docenten, eigenaren, directeuren in de kinderopvangsector en overige (niet commercieel) geïnteresseerden.

Het congres Topsprekers in de Kinderopvang staat per dag gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

CEDEO erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Aanmelden
Schrijf je gemakkelijk in via de inschrijfbutton rechtsboven.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 – 638 3638
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Yefke Patiwael
M: 06 – 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Joanna Bijleveld
M: 06 – 12 96 47 98
E: joanne.bijleveld@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Iris ter Velde
T: 010 – 742 1021
E: iris@crossmedianederland.com

Annuleren
Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken.