Topsprekers in de Kinderopvang

Luister naar inspirerende en humoristische lezingen van o.a. Steven Pont en Luk Dewulf

Volgens de richtlijnen van het RIVM word je bij deelname aan dit congres gevraagd om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest te laten zien. Dit kan heel makkelijk met de CoronaCheck-app. De meest gestelde vragen vind je hier: FAQ

Werken met jonge kinderen is een vak, een professie! Door nieuwe inzichten en onderzoek weten we steeds meer over de professionalisering van de kinderopvang. “Professioneel opvoeden” levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen.

Kennis en inspiratie met een vleugje humor
Deze nieuwe editie van het congres Topsprekers in de Kinderopvang op 10 november staat daarom in het teken van wat jij als pedagogisch professional kunt betekenen als het gaat om de ontwikkeling van het jonge kind. Vijf topsprekers belichten ieder op unieke wijze een ander aspect als het gaat om het versterken van het pedagogisch beleid.

Thema’s op 10 november:

 • Competenties en talenten verbinden
 • Het creatieve brein van het kind én van jezelf
 • De zin en onzin van labels geven op jonge leeftijd
 • Effectief omgaan met kinderen: de Gordon-methode
 • Inzicht in psychologische en emotionele aspecten van het geboorteproces

Dit congres is bedoeld voor pedagogisch medewerkers (dagopvang), pedagogen, kwaliteitsmedewerkers, locatiemanagers/directeuren kinderopvang, gastouders en gastouderbureaus en management.

Ervaringen van deelnemers:
‘Veel geleerd, nieuwe ideeën opgedaan die je in de praktijk kunt gebruiken. Het geeft weer nieuwe inspiratie.’
‘De sprekers hielden mij geboeid tot aan het einde van hun verhaal.’
‘Alle kennis was welkom en werkt inspirerend, of je nou leidinggevende bent,
of coach of pedagogisch medewerker.’

Programma congres Topsprekers in de Kinderopvang 12 maart 2021

08.45
Ontvangst
09.15
09.30
Lees meer Sluiten
De zin en onzin van labels geven op jonge leeftijd

Tussen de 2 en 5 procent van de kinderen heeft een leer- of gedragsprobleem. Maximaal 1 op de 20 kinderen heeft speciale hulp nodig. Echter, tegenwoordig krijgt 1 op de 6 kinderen een diagnose. Wat betekent dit denken in “labels” in plaats van in “kinderen”? En hoe kan jij als professional in de kinderopvang een kind waar iets mee lijkt te zijn begeleiden, terwijl je aandacht hebt voor zijn eigen “eigenaardigheden”?

Tijdens deze lezing gaat Steven Pont in op onderwerpen als:

 • Prikkelverwerking
 • Geen label plakken, maar wat dan wel?
 • Interactievaardigheden die jij als pedagogisch professional of gastouder kunt inzetten

Aansluitend:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

10.30
Lees meer Sluiten
De impact van het geboorteproces op jonge kinderen

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat de conceptie, zwangerschap en de geboorte een diepe imprint vormen op een mensenleven. Het gedurende dertig jaar begeleiden van vrouwen in de periode van voor de bevruchting tot na de bevalling heeft een schat aan kennis opgeleverd die tijdens deze lezing met onder meer fotografische beelden wordt overgedragen. De aansprekende beelden en heldere verhalen, aangevuld met verwijzingen naar wetenschappelijke bevindingen, maken duidelijk hoe belangrijk het is voor professionals in de kinderopvang om meer te weten over de manier waarop imprints rondom de zwangerschap en geboorte, angsten of trauma’s jonge kinderen kunnen beïnvloeden. Des te vroeger er in een kinderleven aan kan worden gewerkt, des te groter is het effect.

 • Hoe vormen conceptie, ervaringen tijdens en voor de geboorte de blauwdruk van ons leven?
 • Hoe kan je als professional vroeg getraumatiseerde kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar kinderen herkennen?
 • Inzicht in psychologische en emotionele aspecten van het geboorteproces

Aansluitend:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

11.30
Ochtendpauze
11.50

Jonge kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig naar de wereld om zich heen: ze zijn daarom al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor het oplossen van problemen op een creatieve manier. Door het stimuleren van flexibel en creatief kunnen denken gaat er voor de kinderen een hele nieuwe wereld voor open! Jij hebt hierbij als ‘procesbegeleider’ een mooie taak te vervullen, want met een klein zetje in de goede richting bied je hen met een nieuwe impuls gelijk een netwerk aan vol goede ideeën!

Tijdens deze interactieve lezing vertelt psycholoog Jan van der Zwan hoe jij kinderen kunt begeleiden in hun zoektocht naar antwoorden op (eigen) onderzoeksvragen en bij het ontwerpen van een oplossing voor een probleem. Uitgangspunt is hierbij het kinderbrein, want als je het brein een beetje kent kun je veel invloed uitoefenen op de kwaliteit van het leerproces. Je krijgt inspirerende ideeën waar je direct in de praktijk mee aan de slag kunt!

Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe creatief ben je zelf eigenlijk?
 • Wat zijn de do´s en dont´s bij creatief denken?
 • Hoe kan ik een beker met meel op zijn kop houden zonder dat de meel eruit valt?
 • Kunnen de taalzwakke kinderen in mijn groep ook met dit onderwerp aan de slag (ja!)?
 • Hoe breng je het creatieve denkproces in de kinderhersenen op gang? En welke vragen kun je hierbij goed stellen?

Aansluitend:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

12.50
Lunchpauze
13.50
Lees meer Sluiten
Competenties en talenten verbinden

Gelukkige en zelfverzekerde kinderen, dat wenst toch iedereen? Maar hoe kunt je als professionele opvoeder hierbij helpen? “Door kinderen aan te spreken op hun talent”, zegt Luk Dewulf. “Focus op hun passie en wat ze kunnen, in plaats van te kijken naar waar ze minder sterk in zijn. Want tenslotte is niemand perfect.”

In deze lezing vertrekt de Vlaamse pedagoog Luk Dewulf vanuit het boek “ik kies voor mijn talent”. Hij gaat in op wat talent is. Hoe je talent al op jonge leeftijd kunt ontdekken en herkennen. Hoe je een context kunt creëren waarin elk talent zich gezien en uitgedaagd voelt. Want door te doen waar je goed in bent, laad je niet alleen voortdurend je batterijen op, het bezorgt je ook een positief zelfbeeld, meer veerkracht en zelfvertrouwen.

Een lezing over:

 • Het belang van talenten bij kinderen en jongeren
 • Vaardigheden die nodig zijn om meer uit talent te halen
 • Wat je kunt doen met datgene waar een kind of jongere echt niet goed in is
 • Hoe invloedrijk de ontwikkeling is voor toekomst en geluk, en wat daarbij de rol is van ouders, leraren en de kinderopvang

Aansluitend:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

14.50
Middagpauze
15.10
Lees meer Sluiten
Effectief omgaan met kinderen: de Gordon-methode

Tijdens dit onderdeel gaat Annemiek Waage in op het succes van Thomas Gordon en zijn vermogen om de opvoedtheorie op een concrete, praktische manier te vertalen.

De Gordon-methode gaat uit van gelijkwaardigheid in relaties, zodat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, rekening houdend met de ander. In opvoedingsrelaties betekent dit dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert. Eigenlijk zijn het de democratische principes die worden geïntroduceerd. Het systeem benadrukt de effectieve communicatie en oplossingsgerichte conflicthantering. Het win-win-principe staat centraal.

 • Hoe vertaal je het gedachtegoed van Gordon naar concreet handelen?
 • Hoe kan je zo luisteren dat kinderen zich begrepen voelen, en zo praten dat ze je ook begrijpen?
 • Hoe kan je de Gordon-methode toepassen bij conflictsituaties? En afspraken maken waar iedereen zich aan houdt?

Aansluitend:
Onderlinge evaluatie door de deelnemers: wat betekenen deze inzichten voor het werk? Hebben deze invloed op het pedagogisch beleid?

16.10
Afsluiting
16.20
Einde programma en aansluitend borrel

Coronaproof
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Woensdag 10 november 2021

De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (routebeschrijving)

Tarieven*
€ 199,- p.p. (btw vrij) | Groepstarief (vanaf 3 personen)
€ 229,- p.p. (btw vrij) | Abonneetarief Kinderopvang en Management Kinderopvang
€ 259,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief

€ 799,- p.p. (btw vrij) | Commercieel tarief

Inclusief

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en/of acties van (onderdelen van) BSL en niet geldig voor niet-primaire doelgroep of voor commerciële partijen (leveranciers van diensten en producten aan de kinderopvangsector).

**Behoor je tot de niet-primaire doelgroep, dan rekenen wij de prijs van €799,- p.p. (excl. btw) als deelnameprijs. Je aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer je behoort tot de niet-primaire doelgroep, behouden wij ons het recht om contact op te nemen om je aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers. Twijfel je of je tot de primaire doelgroep behoort, mail dan gerust naar sarah.philips@bsl.nl.

Voor wie? (primaire doelgroep)
Managers, leidinggevenden, locatiemanagers, pedagogisch medewerkers, gastouders, peuterspeelzaal/bso medewerkers, professionals, docenten, eigenaren, directeuren in de kinderopvangsector en overige (niet commercieel) geïnteresseerden.

Het congres Topsprekers in de Kinderopvang staat per dag gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

CEDEO erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Aanmelden
Schrijf je gemakkelijk in via de inschrijfbutton rechtsboven.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 – 638 3638
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Esther Sterling
M: 06 – 27 18 94 44
E: esther.sterling@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Sarah Phillips
M: 06 – 54 74 46 73
E: sarah.phillips@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Lindy Broekmans
T: 010 – 760 7321
E: lindy@crossmedianederland.com

Annuleren
Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken.