Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

CCI-reis Lille: een kennismaking met de Franse kinderopvang

t/m 13-06-2017 - Lille, Frankrijk
231 Kinderdagverblijf, Bso/Brede school, Peuterspeelzaal, Management

Details evenement

11 - 13 juni 2017
17:00 uur
Lille, Frankrijk
Stichting Kinderopvang Internationaal / Childcare International (CCI)
€ 740

Frankrijk is er in geslaagd het geboortecijfer flink te laten stijgen onder andere door steun aan gezinnen met jonge kinderen en door een breed aanbod van toegankelijke kinderopvang voorzieningen. Deze variëren van crèches, gastouders, opvang aan huis, speelgroepen, opvang op school en op aparte centra en combinatievoorzieningen.

Wat kunnen wij leren van de oplossingen die in Frankrijk worden geboden? Kenmerkend voor Frankrijk is dat kinderen vanaf het moment dat ze zindelijk zijn naar de kleuterschool mogen gaan. Die is gratis. Wat houdt zo’n kleuterschool nu in en op welk wijze verschilt deze van ons kinderdagverblijf en de onderbouw van de basisschool. De ondersteuning van gezinnen met jonge kinderen is een zeer belangrijk uitgangspunt in het aanbod van voorzieningen. Ouders kunnen daar zeer flexibel gebruik van maken. Wat betekent deze flexibiliteit voor de groepsstabiliteit? In achterstandswijken heeft de kinderopvang ook een duidelijke welzijnsfunctie als het om ondersteuning gaat. Ouderparticipatie speelt een belangrijke rol in de opvang. Dat blijkt uit het grote aantal kindercentra dat door ouders is opgezet en wordt bestuurd. Naast al deze interessante voorzieningen bezoeken we ook het historische Lille.

Praktische informatie

Dit bezoek zal plaatsvinden van zondagavond 11 juni tot dinsdagavond 13 juni.

Programma op hoofdlijnen (onder voorbehoud):

• Een inleiding over het Franse systeem van kinderopvang en onderwijs

• Bezoek aan een kleuterschool (Ecole Maternelle)

• Bezoek aan een nieuwe crèche die in het bezit is van een coöperatie met zeer uiteenlopende leden, bijzondere werkwijze, prachtig gebouw.

• Bezoek aan kindercampus in een klein stadje op het Franse platteland. Deze campus bestaat uit een kleuterschool, een multi-acceuil (kdv en speelgroep) en een voorziening voor gastouders in één gebouwtje, een splinternieuw gebouw voor de dansschool waarin ook de bso is gehuisvest, de bibliotheek en de muziekschool, het consultatiebureau/inspectie. Alle voorzieningen bevinden zich vlak bij elkaar.

• Bezoek aan een halte-garderie (combinatie van een kinderdagverblijf met de mogelijkheid je kind voor een uur achter te laten) in een achterstandswijk. Deze voorziening werkt nauw samen met de lokale kleuterschool. Kinderen die nog niet schoolrijp zijn, gaan eerst naar de crèche om de taal te leren en om te socialiseren.

 • Rondwandeling door het centrum en door het middeleeuwse Vieux Lille.