Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zwemles moet eindelijk serieus genomen worden’

Kinderen kunnen steeds slechter zwemmen. Vijf tot acht procent van de kinderen die de basisschool verlaten, kan niet zwemmen. Jan Rijpstra, voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) wil dat zwemles standaard deel uitmaakt van de gymles op de basisschool.
ANP Photo
ANP Photo - Foto: ANP Photo

Niet alleen met zwemmen, ook met andere motorische vaardigheden zijn kinderen achteruitgegaan vergeleken met tientallen jaren geleden. Uit onderzoek van VeiligheidNL bleek onlangs dat steeds meer kinderen sportblessures oplopen: van 130.000 in 2006 naar 230.000 in 2011. Oorzaak: kinderen bewegen te weinig, wat ten koste gaat van hun motorisiche vaardigheden. Een andere, kleinere groep sport juist veel te veel en raakt overbelast.

Vakleerkracht

Rijpstra van de KVLO vindt dat de gymles op de basisschool serieuzer genomen moet worden. In een opiniestuk in het NRC Handelsblad schrijft hij: ‘Liever twee uur gym door een goed opgeleide vakleerkracht dan drie uur vullen met wat bewegingsactiviteiten.’ In het derde uur zou wat hem betreft tijd vrijgemaakt moeten worden voor de zo belangrijke zwemles.

Samenwerken

Zwemlessen zijn redelijk kostbaar voor scholen om te organiseren. Volgens het protocol moet er bij het schoolzwemmen altijd een groepsleerkracht aanwezig zijn. Maar samenwerking tussen scholen en bso’s kan de kosten misschien drukken.  Verder denkt Rijpstra dat ouders, vervoersbedrijven, zwembaden, commerciële zwemaanbieders, zorgverzekeraars en sponsoren best bereid zijn om een bijdrage te leveren.

Onderwijsinspectie

Een zwemles moet kinderen inzicht geven in de gevaren die er in en rond het water zijn. Uiteindelijk verlaat geen kind de basisschool zonder zwemdiploma. Rijpstra pleit er verder voor dat de Onderwijsinspectie gymlessen en zwemlessen gaat opnemen in haar inspectieprogramma.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.