Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo is het toezicht geregeld tijdens de lockdown

Tot het einde van lockdown, dus zoals het er nu naar uitziet in elk geval tot 15 januari 2021, gelden er aangepaste regels voor het toezicht op de opvang. Dit aangepaste toezicht geldt voor kinderdagverblijven, bso en gastouderopvang.
Fotolia

Het toezicht gebeurt tijden de lockdown zoveel mogelijk ‘signaalgestuurd’ en met de werkwijze ‘vinger aan de pols’, aldus een handleiding van de ggd.

Signaalgestuurd toezicht betekent dat binnenkomende signalen aanleiding kunnen zijn om een onderzoek uit te voeren. De toezichthouder zal waarschijnlijk overleggen met de gemeente hoe te handelen in deze situatie en maakt een rapport van zijn bevindingen.

Wel of geen rapport?

De werkwijze ‘vinger aan de pols’ betekent dat de toezichthouder contact opneemt over de manier waarop u de opvang onder de huidige omstandigheden is georganiseerd. De toezichthouder maakt van zijn bevindingen van ‘vinger aan de pols’ geen rapport op.

Als het telefoongesprek daartoe aanleiding geeft, kan de toezichthouder een incidenteel onderzoek starten. Van een incidenteel onderzoek maakt de toezichthouder wel een rapport op.

Bezoek aan de locatie

Onderzoeken waarvoor een bezoek aan de locatie nodig is, zoals een onderzoek voor registratie (OVR), een incidenteel onderzoek en nader onderzoek, kunnen onder voorwaarden plaatsvinden. De toezichthouder kan daarbij een locatiebezoek brengen als dit noodzakelijk is voor een onderbouwd oordeel over de kwaliteit. Bij die afweging neemt de toezichthouder uiteraard het belang van de volksgezondheid en de risico’s voor de (eigen) gezondheid mee.

Gevaar voor de veiligheid

Als direct ingrijpen vanwege ernstig gevaar voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen noodzakelijk is, kan de toezichthouder een schriftelijk bevel geven. Hiervoor geldt de reguliere procedure.

De kwaliteitseisen uit de wet Kinderopvang en onderliggende regelingen blijven ook tijdens de lockdown van kracht. Wel wordt meegenomen of er mogelijk sprake is van verzachtende omstandigheden vanwege corona.

De volledige handleiding van de GGD vind je hier.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.