Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wisselende berichten over verhoging uurtarief

De NOS bericht op basis van een steekproef, dat ouders ondanks de tariefsverhogingen in 2019 niet meer kwijt zullen zijn aan de kinderopvang. De meesten zouden er zelfs op vooruit gaan. Zowel de Brancheorganisatie Kinderopvang, als de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en BOink nuanceren dit bericht.
iStock

Voor 1 december moeten kinderopvangorganisaties ouders op de hoogte brengen van de nieuwe uurtarieven voor 2019. NOS bericht op basis van een door het Nibud uitgevoerde steekproef, dat de meeste ouders in 2019 minder kwijt zullen zijn aan de opvang. Aan de steekproef van de NOS deden 356 kinderdagverblijven mee. Uit de proef komt volgens de NOS naar voren dat de uurtarieven gemiddeld met ruim 8 procent omhoog gaan. ‘De kinderdagverblijven in de steekproef vroegen in 2018 nog gemiddeld 7,47 euro per uur, in 2019 wordt dat gemiddeld 8,09 euro.’

‘Niet te vroeg juichen’

Brancheorganisatie Kinderopvang waarschuwt om niet te vroeg te juichen. ‘Als deze steekproef klopt, dan blijkt hier vooral uit dat veel kinderopvangorganisaties hun hogere kosten in 2019 slechts ten dele aan ouders doorberekenen in hun nieuwe tarieven’, concludeert de brancheorganisatie. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang is het nog te vroeg om conclusies te trekken. De brancheorganisatie zegt samen met een aantal onafhankelijke experts de kosten en tarieven intensief te monitoren. In het voorjaar zullen zij de resultaten presenteren.

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) heeft zelf een onderzoek gedaan naar de tarieven voor 2019 onder haar leden. Uit dat onderzoek komt naar voren dat bij een meerderheid van de aangesloten kinderopvangaanbieders de netto maandlasten voor ouders redelijk gelijk blijven. ‘De overheid gaat meer vergoeden in 2019 aan ouders en daarom zullen de netto maandlasten van ouders niet noemenswaardig stijgen. Maar niet in alle gevallen dekt de aanpassing van deze overheidstabellen deze stijging volledig,’ laat BMK weten. BMK pleit voor een apart baby-tarief om kosten van kinderopvangorganisaties te dekken.

‘Kosten ouders voor bso stijgen’

Ook BOink plaatst kanttekeningen bij de berekeningen van het Nibud. ‘Het is belangrijk of het gaat om 52 weken opvang of korter en ook het aantal uren dat het kinderdagverblijf per dag aanbiedt is van belang. Dit beïnvloedt de uurprijs namelijk ook. Zonder deze nuancering is een vergelijking niet goed mogelijk.’

De belangenvereniging voor ouders wijst er ook op dat de helft van de kinderen in Nederland niet naar een kinderdagverblijf gaat, maar naar de buitenschoolse opvang. Deze ouders staan voor een heel ander scenario, omdat het maximale uurtarief dat door de overheid wordt vergoed daalt met € 0,06 per uur. ‘De signalen zijn er echter naar dat ook voor de bso de uurprijs voor 2019 stijgt,’ schrijft BOink. BOink concludeert: ‘Ouders met kinderen die naar de bso gaan worden dus dubbel hard getroffen: ze moeten meer betalen per uur én moeten een nog groter deel helemaal zelf betalen, namelijk het volledige bedrag dat boven de € 6,89 komt.’ Eerder waarschuwde voorzitter Gjalt Jellesma al dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.