Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie brengt kind toilethygiëne bij?

Veel kinderen hebben moeite om het toilet netjes achter te laten. Maar wat zijn de oorzaken van de slechte toilethygiëne? En wie moet kinderen toilethygiëne bijbrengen, de ouders of scholen en kinderopvang?
Fotolia_toilet.jpg
Foto: Fotolia

Deze vragen stelde Kantar aan 406 basisschoolleraren en 593 ouders met één of meerdere kind(eren) tussen de 5 en 12 jaar oud in een onderzoek dat zij uitvoerde voor hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.

Als oorzaken van stinkende schooltoiletten noemen de ondervraagde leerkrachten en ouders van basisschoolleerlingen ‘jongens die staand plassen’. Toch zijn het vooral leerkrachten die dat denken. Ouders denken op hun beurt vaker dan leerkrachten dat de toiletten niet vaak genoeg worden schoongemaakt.

Lessen over toilethygiëne

Nu zou je wellicht verwachten dat ouders het als hun taak zien om kinderen toilethygiëne bij te brengen. Maar daarover blijken de meningen te verschillen. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat een meerderheid van de leerkrachten (60%) vindt dat ouders hun kind toilethygiëne moeten bijbrengen. Maar een groot deel van de ouders (58%) vindt op haar beurt dat het netjes achterlaten van de WC meegenomen moet worden in het lesprogramma. De helft van de ouders (54%) ziet potentie in het kinderen spelenderwijs (bijv. een game of interactieve video) iets bijbrengen over toilethygiëne. De leerkrachten denken aan andere oplossingen. Tweederde van de leraren vindt bijvoorbeeld dat het een regel kan worden voor jongens om zittend te plassen.

WC-bezoek uitstellen

Uit eerder onderzoek van Kantar en Essity bleek al dat kinderen veel moeite hebben met toilethygiëne. Maar liefst zeven op de tien docenten ontvangen klachten van leerlingen over de hygiëne op school. Kinderen mijden het toilet op school zoveel mogelijk, met name vanwege de stank op het toilet (85%) en vieze wc-brillen (76%). En dat blijft niet zonder gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs: 43% van de leerlingen geeft aan regelmatig moeite te hebben met opletten in de les, omdat zij eigenlijk naar het toilet moeten, maar liever niet willen gaan.

Naar het onderzoek Vieze toiletten op basisscholen: oorzaken en mogelijke oplossingen onder de loep>>


Ook in de kinderopvang is wel eens sprake van riekende toiletten. Wat vinden jullie, moet zittend plassen voor jongens de regel worden? En moeten kinderopvangmedewerkers kinderen toilethygiëne bijbrengen? Of ligt deze verantwoordelijkheid geheel bij de ouders? Praat mee op onze Facebook-pagina.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.