Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetswijziging: straks ook kinderopvangtoeslag voor ouders met partner buiten de EU

Frida Noordzij
Ouders met een partner die buiten de Europese Unie woont, hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Dat staat in de Wet kinderopvang, maar daar komt verandering in. De ministerraad heeft ermee ingestemd om dit ‘knelpunt’ op te lossen, mede vanwege de verhoogde urgentie door de toestroom aan Oekraïense vluchtelingen die hierdoor makkelijker aan het werk kunnen.
Maximum uurprijs reguleren
AndreyPopov / Getty Images / iStock

Dat besluit nam de ministerraad afgelopen vrijdag 20 mei.

Doordat het nu niet mogelijk is om kinderopvangtoeslag te ontvangen wanneer een van de ouders buiten de EU/Zwitserland verblijft, is het voor moeders met kinderen van wie de vader bijvoorbeeld is achtergebleven in Oekraïne, Rusland of andere landen niet mogelijk om aan het werk te gaan. Zij hebben geen recht op kinderopvangtoeslag, en kunnen daardoor de opvang van hun kinderen vaak niet betalen.

Recht op kinderopvangtoeslag

Een aanpassing van de Wet kinderopvang (Wko) op dit punt zou daar verandering in brengen, zodat ook deze moeders recht krijgen op kinderopvangtoeslag en zij aan het werk kunnen. Zodoende kunnen zij beter participeren in de samenleving, stelt de ministerraad. “De toestroom aan Oekraïense ontheemden verhoogt de urgentie om de Wko op dit punt aan te passen, omdat deze groep veelal bestaat uit vrouwen met kinderen waarvan de partner zich in Oekraïne bevindt. Om het voor hen mogelijk maken te werken, is kinderopvangtoeslag nodig. Dat is belangrijk voor participatie in de samenleving.”

Voor alle ouders

Het knelpunt wordt daarmee voor alle ouders met een partner buiten de EU/Zwitserland opgelost, ongeacht het land waar de partner verblijft.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zullen op een nader te bepalen moment een brief aan de Staten-Generaal (de Eerste Kamer en Tweede Kamer) sturen.

Gemeenten in de kop van Noord-Holland (Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon) zijn gestart met een tijdelijke regeling voor kinderopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Daarmee kiezen ze voor een alternatieve route, ‘omdat het binnen het huidige stelsel niet mogelijk is kinderopvang voor deze kinderen te faciliteren en te bekostigen’. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.